Best Ribs In Town: Leiden

Van al die spareribs kunnen er natuurlijk maar 1 de lekkerste zijn. Van maar liefst 18 locaties in Leiden, waaronder slagerijen, poeliers, (afhaal)restaurants en cateringbedrijven, zijn de spareribs door ons gekocht en getest. Uiteindelijk zijn er 3 locaties geselecteerd voor de finale op 22 maart 2022.

Finalisten voor de Best Ribs In Town: Leiden Award:


Samenwerking met Leidsch Dagblad

Ik heb contact gezocht met het Leidsch Dagblad, dé krant van de regio Leiden. Gertjan van Geen is met mij op pad geweest langs alle locaties en heeft natuurlijk mee geproefd bij de keuring. Het item komt begin april 2022 in de krant. 


Finale Best Ribs In Town: Leiden

Op 22 maart 2022 heb ik Gertjan van Geen, de journalist van het Leidsch Dagblad, om 15.30 uur thuis opgehaald. We zijn op pad gegaan naar achtereenvolgens Meat This, Eterij & Drinkerij 'Eigenwijs' en De Gaanderij, allen in Leiden. Tot slot zijn we naar Vleesboerderij Dorrepaal en Hoeve Dijkzicht in Leiderdorp gegaan voor de kluifklus.


Meat This

De finaledag voor The Best Ribs In Town: Leiden begint bij Meat This voor een gesprek met manager Arlo de Haan en natuurlijk om de spareribs af te halen. Meat This is een afhaal- en bezorgrestaurant met daarnaast ook enkele tafels binnen om te eten. Meat This is gevestigd in een mooie nieuwbouwwijk in Leiden onder een woonflat. 

Bij Meat This ligt de focus op bezorgen en alles is erop ingericht de lekkerste ribbetjes, burgers en andere gerechten zo snel mogelijk bij de klanten thuis te krijgen. Arlo bereidt iedere dag verse spareribs die eerst goed schoongemaakt worden. Vliesje eraf, maar ook ketting, halve botjes en losse stukjes bot worden netjes verwijderd zoals het hoort. Daarna worden de spareribs gekookt in een basis marinade tot ze voor zo'n 95% gaar zijn. Hierna worden ze weer afgekoeld en wanneer de bestelling binnen komt in 10 minuten af gegrild in een professionele Rational oven die ook stoomt. Deze professionele oven hebben wij bij elke locatie gezien vandaag. Hierna worden ze nog flink gemarineerd met de door de klant gekozen smaak en zijn ze klaar om te serveren of bezorgen. 

De smaken BBQ en Hot zijn het meest populair bij de klanten. Ik ben zelf meer een fan van BBQ, terwijl manager Arlo kiest voor Hot. Iedere week gaat er voor zo'n 200 kilo aan spareribs de deur uit en dat groeit nog steeds. Volgens manager Arlo is Meat This voornemens om nog meer locaties te openen in Nederland. Hou Meat This in de gaten, want misschien openen ze binnenkort wel een locatie bij jou in de buurt. Met 3 flinke porties spareribs verlaten wij Meat This, op weg naar Eterij & Drinkerij 'Eigenwijs', ons tweede adres voor vandaag. 


Eterij & Drinkerij 'Eigenwijs'

Aan zelfvertrouwen geen gebrek bij eigenaar Jaap van der Kooy van Eigenwijs in Leiden. Meermaals krijg ik te horen dat Eigenwijs de beste spareribs heeft van de wereld én Leiden. En als Jaap nog niet duidelijk genoeg is, dan zie je dezelfde leus op de bus voor de deur staan. Sinds jaar en dag is Eigenwijs een begrip in Leiden en dan met name de spareribs.

Gastvrij worden we ontvangen door eigenaar Jaap, ook bekend als oprichter van de Hendo snackbars en natuurlijk van de Dakar rally. Of Jaap de Dakar rally ooit uitgereden heeft weet ik niet, maar aan inzet geen gebrek.

Deze markante Leidenaar is nog steeds elke dag te vinden in zijn restaurant Eigenwijs. Eigenwijs is een gezellig restaurant waar je voor een schappelijke prijs kunnen genieten van lekkere eenvoudige gerechten. Bij binnenkomst trek je gelijk rechts de keuken en als je doorloopt een lang bar, het restaurant en nog een soort serre achterin waar ook gegeten kan worden. Ook met wat grotere groepen kun je hier prima genieten van lekker eten, waaronder dus de beroemde spareribs waar je ook nog eens onbeperkt van kunt genieten.

De eerste kok van Eigenwijs, toen nog Hendo Dinner Exclusief geheten, heeft ooit het recept meegebracht of bedacht voor deze inmiddels befaamde spareribs. Het is een zoete marinade die ook nog eens licht pittig is. Een unieke marinade die ik tot nu toe nergens anders geproefd heb. Ook niet iets wat in de buurt komt. Het is een lekkere dikke marinade waarmee de spareribs volledig bedekt worden.  

De spareribs worden eerst voorgegaard en daarna 24 uur lang door en door gemarineerd waarna ze met marinade en al in de professionele oven met stoomfunctie kort af gegrild worden. Dat gebeurt ook hier in Rational oven, precies dezelfde als de andere locaties waar wij vandaag geweest zijn.

De spareribs vinden hier gretig aftrek, want zo'n 700 kilo aan lekkere varkensribbetjes verlaat hier wekelijks de keuken. Dat ze populair zijn heb ik gemerkt, want n.a.v. het Panorama artikel over de Ribs Of The Year Award 2021 heb ik Eigenwijs regelmatig voorbij zien komen bij de reacties op Facebook. We zijn heel benieuwd wat keurmeester Simon van Schaik vindt van deze wereldberoemde spareribs. Jaap van der Kooy weet het zeker, want vlak voordat we weggaan krijg ik het nog een keer te horen: 'Ik heb de beste spareribs van de hele wereld én Leiden'. 


De Gaanderij

Midden in het oude stadscentrum is restaurant De Gaanderij gevestigd. Dit oude statige pand is van binnen bijzonder groot en kan ook dienst doen locatie voor trouwfeesten, bedrijfsfeesten, etc. 

Zelf ben ik fan van de spareribs van De Gaanderij. Vooral de marinade is erg lekker, maar ook de constante kwaliteit van de kleine babybackribs kan ik zeer waarderen. In ieder geval hoor ik dat ze hier gretig aftrek vinden want er wordt voor zo'n 200 kilo aan spareribs wekelijks de keuken uit geserveerd. Deze worden vooral in het restaurant genuttigd, maar de laatste jaren wordt er ook meer bezorgd en afgehaald.

Door eigenares Elles worden we vriendelijk ontvangen. Met groot enthousiasme en liefde voor lekker eten werkt Elles samen met haar fantastische team aan de beleving van gezelligheid en heerlijk eten voor haar gasten op het niveau van een bistro. Daarbij helpt natuurlijk ook de erg goede chef die altijd de kwaliteit waarborgt.

Sinds 1982 staan de spareribs, bereid volgens een recept meegebracht van Canada, op het menu. Het recept is sindsdien geperfectioneerd en er is hard gewerkt aan de juiste gaarheid waardoor ze uitstekend met mes en vork gegeten kunnen worden. Na signalen dat de spareribs te pittig waren is besloten het recept aan te passen en de hoeveelheid sambal te halveren.

Na een rondleiding door de mooie schone keuken gaan we weer op pad richting Hoeve Dijkzicht in Leiderdorp voor de finale met keurslager Simon van Schik. Dat wordt smullen!


De finale bij Hoeve Dijkzicht in Leiderdorp

Omstreeks 18.00 uur arriveren we bij Hoeve Dijkzicht waar Simon van Schaik, zijn vrouw Erna, mijn spareribs maatje Kamado James, Robbert Dorrepaal van Vleesboerderij Dorrepaal en gastheer en gastvrouw Aad en Jantine Dorrepaal al lekker op het terras genieten van het zonnetje. Het is heerlijk weer en na de kennismaking vertrekken we met het hele gezelschap naar binnen voor de kluiffinale. De spareribs worden netjes naast elkaar opgesteld en natuurlijk zorg ik ervoor dat niet bekend is bij Simon welke spareribs van wie zijn. 

Simon van Schaik is vandaag onze keurmeester. Deze bekende Leidse slager heeft maar liefst 69 jaar lang tot de sluiting in 2021 een slagerij gehad aan de Lage Rijndijk in Leiden. Simon van Schaik is een echte spareribsexpert en zijn bekroonde spareribs hebben in 2016 de Spareribs Trophy gewonnen

Eerst beoordeeld Simon de spareribs op aanzicht. De spareribs van Eigenwijs spreken Simon erg aan, maar die van Meat This zien er toch echt het beste uit. Hierna wordt de gaarheid gecontroleerd. Zowel de spareribs van Eigenwijs van De Gaanderij zijn goed gaar. Van de spareribs van Meat This vermoed Simon dat ze getumbeld zijn en naar Simon's oordeel kunnen ze langer gegaard worden. Wat Simon opvalt is dat de spareribs van De Gaanderij het snelste los laten van het bot, wat veel mensen erg waarderen aan spareribs. Vervolgens kijkt Simon naar het vlees. Bij Eigenwijs zit er een dikke laag marinade op, maar volgens Simon proef je het vlees nog goed. Bij Gaanderij vindt Simon de marinade erg overheersend waardoor hij het vlees minder goed proeft. Meat This zit in het midden, de spareribs hebben iets meer vleessmaak dan die van De Gaanderij, maar Eigenwijs heeft toch echt het beste vlees. Bij de marinade is Simon eerlijk over zijn smaak: hij is geen fan van een (te) zoete marinade, er mag best beetje pit in zitten. De spareribs van Eigenwijs hebben naar Simon's oordeel de lekkerste marinade. 


Eterij & Drinkerij 'Eigenwijs' heeft 'The Best Ribs In Town'

Naar Simon's oordeel zien de spareribs van Meat This er het lekkerste uit. De spareribs van De Gaanderij zijn het best gegaard, maar op smaak wint Eigenwijs het van de anderen. De spareribs van Eterij & Drinkerij 'Eigenwijs' in Leiden zijn door Simon beoordeeld als lekkerste spareribs van Leiden. Het uiterlijk spreekt Simon aan, ze zijn goed gaar, bovendien erg lekker van smaak en je proeft door de marinade heen ook nog het vlees. Eterij & Drinkerij 'Eigenwijs' maakt zijn reputatie waar: het zijn de lekkerste ribbetjes van Leiden!