Eetcafé de Hooykist

De Hooykist | Leiden | Logo
  • Adres: Hooigracht 49 | 2312 KP | Leiden
  • Telefoonnummer: 0715125809
  • Website: dehooykist.nl
  • Type: restaurant met afhaal en bezorgservice
  • Getest op: 11 september 2021
  • Besteld: Spareribs middel | Huismarinade
  • Prijs: € 19,50
  • Keuzes: Huismarinade | Sweet honing | Hot sambal
  • Inclusief: friet

Eetcafé de Hooykist is helaas gesloten

Wij hebben vernomen dat Eetcafé de Hooykist per 1 mei 2022 gesloten is. 


Eerste indruk

Eetcafé de Hooykist is gevestigd in de oude Leidse binnenstad, op loopafstand van de bekendste winkelstraat de Haarlemmerstraat. Parkeren kan eenvoudig bij de Albert Heijn, de Hoogvliet, maar ook in de nieuwe parkeergarage Garenmarkt. Het restaurant ken ik van naam, maar ik ben er nooit eerder geweest en heb er ook niet eerder besteld. Omdat ik de laatste weken best veel spareribs gegeten heb, en daarbij helaas weinig echt goede spareribs heb mogen proeven, ben ik iets kieskeuriger bij het bestellen van spareribs. Ik lees meer recensies, zowel op Google als op Thuisbezorgd en daar kunnen de spareribs van Eetcafé de Hooykist rekenen op veel positieve reacties. 'De spareribs glijden van het bot en zijn onwijs smakelijk gemarineerd' schrijft Michelle medio 2021 in Google, maar ook Tessel heeft in 2020 hier 'Heerlijke spareribs gegeten'. Veelbelovende reacties!

Ik heb op een zaterdagavond besteld via Thuisbezorgd. Eerst even gekeken of ik bij het restaurant zelf kan bestellen, maar op de website van Eetcafé de Hooykist wordt je voor bezorgen doorverwezen naar Thuisbezorgd.nl. Dus toen maar via Thuisbezorgd besteld. Bestellen was eenvoudig. Je bent alles bij elkaar wel iets duurder uit dan gemiddeld. Spareribs middel (3 halve ribs) kost € 19,50. Wil je daarbij nog een andere marinade dan 'Huis Marinade' dan komt daar voor zowel 'Sweet honing' als 'Hot sambal' € 1,00 bij. Ik kan me niet herinneren ooit bij een ander restaurant verschillende prijzen gezien te hebben voor verschillende marinades. Daarnaast is het ook niet duidelijk wat de 'Huis Marinade' precies is, aangezien je voor zoet (Sweet honing) en pittig (Hot sambal) extra moet betalen, lijkt het erop dat de 'Huis Marinade' ergens in het midden zit (of niet?). Bezorgkosten zijn € 3,49 en transactiekosten nog eens € 0,25. Totaal ben je dus al snel afhankelijk van marinade keuze rond de € 23,00 of € 24,00 kwijt.

Je krijgt daarvoor dan wel keurig verpakte spareribs. Een mooie gebaksdoos met daarin netjes apart verpakt spareribs, friet en saus. Alles voorzien van logo van het restaurant. Zo netjes verpakt maak ik zelden mee. Tot nu toe veelbelovend!

Wat is goed?

Bij het openmaken  van de spareribs rook ik al gelijk de lekkere geur. Ik heb de spareribs uit de doos gehaald van het restaurant en op een bord gelegd. Daardoor is de presentatie van het geheel (de groenten op het ribs) wat verloren gegaan. Dat is dus mijn schuld. De spareribs zijn supermals, ze vallen zo van het bot af. Eigenlijk zijn ze precies goed. Pak je een bot op, dan blijft het vlees eraan, maar je kunt ze met je tong van het bot duwen. Heerlijk zacht vlees. Ze zijn goed gemarineerd met een bijzondere marinade. Ik ken de marinade niet van eerdere spareribs. Met recht dus een echte huismarinade. 

Ook niet onbelangrijk, je kunt hier zelf kiezen of je 2, 3 of 4 halve ribs wil. Ook dat is een voorbeeld voor andere restaurants. 

Er was veel friet bijgeleverd. Meer dan op de foto op het bord. De friet was lekker en ondanks dat het even ingepakt is geweest tijdens vervoer van restaurant naar mijn huis smaakte het uitstekend. Lekkere knapperige frieten zoals het hoort. 

Wat kan beter?

Laten we beginnen met het feit dat de spareribs gewoon goed zijn. Ze zijn lekker zacht, zo zacht maar je maar zelden mee. Sommige mensen vinden dat lekker, anderen hebben de voorkeur voor iets meer bite. Ik vind ze zelf prima zo. De bereiding hebben ze dus naar mijn mening uitstekend onder controle. Dan heb je wat mij betreft al een dikke voldoende te pakken als restaurant.

De marinade vind ik persoonlijk iets minder dan de marinade bij andere restaurants in Leiden, zoals bijvoorbeeld Eigenwijs, de Gaanderij of Meat This. Er zit een bepaalde overheersende smaak aan die ik wel herken, maar niet zo kan koppelen aan een ingrediënt. Dat is jammer, want juist die overheersende smaak maakt dat ik de spareribs niet nog een keer zou bestellen. Bij Thuisbezorgd heeft een anonieme klant een recensie achtergelaten waarin hij schrijft: 'Generous portion size, and while the fries were tasty, the spare ribs were of less pleasant experience, thanks to the odd tasting marinade which mainly tasted of sambal oelek'. Het zou kunnen dat het sambal oeloek is, ik weet het in ieder geval niet zeker. Weet jij het wel? Laat het dan hieronder achter bij de reacties. 

Ik moet wel eerlijk zeggen dat de recensies zowel op Google als op Thuisbezorgd veelal erg positief zijn over de spareribs. Smaak is natuurlijk iets persoonlijks, dus ga gerust langs en/of bestel spareribs bij de Hooykist. De bereiding is in ieder geval echt helemaal top. 

2 stukken spareribs van de in totaal 3 stukken waren nog voorzien van de ketting. Maak ik niet vaak mee bij restaurants en ik heb persoonlijk de voorkeur voor spareribs zonder ketting. De ketting is, voor wie het niet weet, de dikke strook vlees op de botten. Het is niet het lekkerste vlees, vaak heel vet, en als je het eraf eet hou je een groot stuk niet gemarineerde sparerib over. 

Tot slot was er geen vochtig doekje meegeleverd. Omdat juist die verpakking hier zo veel aandacht krijgt van het bedrijf had ik een vochtig doekje wel verwacht in de doos. Misschien kan deze in de toekomst bijgevoegd worden?

Beoordeling

Op dit moment geef ik de spareribs van Eetcafé de Hooykist in Leiden een 7. Ik heb veel betere gegeten, maar ook veel slechtere. De spareribs zijn prima, dus een verdiende dikke voldoende. De potentie voor een beter cijfer is er absoluut. Ook je ervaring delen? Laat het dan vooral bij de reacties hieronder weten. Conclusie: prima spareribs met ruimte voor verbetering!

7, chapeau!
Wat vind jij van deze beoordeling?

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Wat vind jij van Eetcafé de Hooykist?

Bekijk resultaten

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen

Huisregels

Ga respectvol om met ondernemers. Om verschillende redenen kunnen de spareribs een keer tegenvallen, of kan een personeelslid zijn of haar dag niet hebben. Onnodig kwetsende of irrelevante opmerkingen worden door ons verwijderd.

Naam wordt geplaatst bij uw reactie, e-mailadres niet.