Grillbar Amon-Ra

  • Adres: Wijk aan Zeeërweg 71 | 1972 NN | IJmuiden
  • Telefoonnummer: 0255513759
  • Website: amon-ra.nl
  • Type: grillrestaurant met afhaal- en bezorgservice
  • Getest op: 26 april 2022
  • Besteld: Spare Ribs
  • Prijs: € 20,25
  • Inclusief: friet, salade, sauzen en pita broodje
  • Keuzes: Spareribs (grote portie) | Mini spareribs (kleine portie)

Eerste indruk

Sinds de Ribs Of The Year verkiezing van 2021 krijg ik veel tips binnen over restaurants in heel Nederland. Meestal noteer ik ze en als ik een keer een afspraak heb ergens in Nederland kijk ik of ik dit kan combineren met een bezoek aan een getipt restaurant. Zo kreeg ik ook van spareribfan Jeffrey een mailtje: 'Ga eens naar Amon-Ra in IJmuiden, dat vindt ik de lekkerste spareribs en rij er graag 30 minuten voor'. Vandaag moest ik in Alkmaar zijn en onderweg kon ik eenvoudig afslaan naar IJmuiden. 's Middags gebeld naar Amon-Ra, uiterst vriendelijk te woord gestaan en tussen 5 en half 6 stond er een tafel voor ons klaar.

Amon-Ra is een grillrestaurant in een woonwijk. Gratis parkeren voor de deur. Ik ga ervan uit dat het een Egyptisch restaurant is. Dat belooft veel goeds want bij de Ribs Of The Year verkiezing hebben de Egyptische Sam van Sam's King Ribs (de winnaar) en de Egyptische Zakaria van Snackland Huizen (2e plaats) al laten zien dat Egyptenaren de lekkerste spareribs kunnen bereiden. 

Bij Amon-Ra ruikt het al lekker voor de deur. Bij binnenkomst was het erg rustig, volgens mij waren we de enige, maar het was nog vroeg. We zaten gezellig bij het raam, menukaart even vluchtig gezien maar keuze stond al vast. Het gaan de spareribs worden. We hebben niet lang hoeven wachten, want een ruim kwartier later wordt er al een flink wordt spareribs voor ons neergezet.

Wat is goed?

Wat gelijk opvalt is het grote portie spareribs. Maar liefst 4 halve strenge spareribs wordt er voor mij neergezet. De spareribs zien er goed uit en zijn overduidelijk bereid op een houtskool- of lavagrill. Ze ruiken heerlijk. Wat ook opvalt is de hoeveelheid vlees die eraan zit. Het zijn dikbevleesde spareribs met naast vlees tussen spareribs ook nog vlees erop (de zogenaamde ketting is nog aanwezig).

De marinade is heerlijk en authentiek, maar wel typisch een marinade die ik kan vergelijken met een smaak die ik eerder bij grillrestaurants geproefd heb die ook door Egyptenaren gerund worden. Ik ga ervan uit dat ze hier een eigen marinade recept gebruiken, maar dat er wel een bepaalde basis is waar deze marinades mee gemaakt worden (bepaalde ingrendiënten).

Het vlees zelf is lekker sappig, maar je moet het er wel echt afbijten. Geen fall-off-the-bone. Het zijn gewoon prima spareribs.

Wat kan beter?

Laat ik vooropstellen dat de marinade helemaal top is, maar ik vond wel dat er weinig marinade aangebracht is. Ik adviseer Amon-Ra om na bereiding nog wat marinade aan te brengen als de spareribs wel nog echt bloedjeheet zijn. 

Verder vonden wij het vlees wat tegenvallen. Van beide borden was het eerste stuk heel lekker, maar de stukken daarna vielen een beetje tegen. Vliesje zat er bijvoorbeeld nog aan, maar was ook niet echt krokant zoals je dat verwacht bij bereiding op een houtskoolgrill of lavagrill. Mogelijk liggen ze daar (te) kort op om het vliesje krokant te krijgen. De spareribs koelden ook vrij snel af, een teken dat ze eerst voorgegaard worden, daarna afgekoeld worden (misschien zelfs ingevroren?) en daarna weer afgegrild worden bij bestellen. Het vlees kwam ook niet goed los van de botten, zie foto.

Tot slot adviseer ik Amon-Ra om te kiezen voor spareribs zonder ketting. Ik ben geen fan van de dikbevleesde spareribs, want het stuk vlees aan bovenzijde van de spareribs, ook wel de ketting genoemd, is aanzienlijk minder van kwaliteit dan het vlees tussen de botten. 

Beoordeling

Bij Amon-Ra kun je terecht voor prima spareribs en daarom geef ik ze als beoordeling een ruime voldoende. De marinade is heerlijk. Een hoger cijfer ligt binnen bereik als de bereiding verbeterd wordt en er meer marinade aangebracht wordt. Bestel ze gerust, je zult er geen spijt van krijgen. Heb jij een andere ervaring? Laat het dan vooral weten bij de reacties hieronder!

7, chapeau!
Wat vind jij van deze beoordeling?

Rating: 4.5 sterren
2 stemmen

Wat vind jij van Grillbar Amon-Ra?

Bekijk resultaten

Reacties

John Kettenes
2 maanden geleden

Gewoon een top zaak niet alleen de spareribs zijn lekker maar de Shoarma is ook top.

Yvonne van der Veen
2 jaar geleden

Ik kom uit Lelystad en als ik een dagje strand pak dan altijd op de terugweg langs Ijmuiden om bij Amon-ra spareribs te eten.
Heerlijk zacht vlees dat zo van het bot valt (zo eet ik ze t liefst) marinade is zalig en de porties zijn lekker groot. Het is dat ik ver weg woon anders kwam ik vaker een portie eten.

Gerard
2 jaar geleden

Jammer dat je het zo ervaren heb wij halen er al jaren en vinden dit echt de beste spareribs . Komen er elke keer graag voor terug

Reactie plaatsen

Huisregels

Ga respectvol om met ondernemers. Om verschillende redenen kunnen de spareribs een keer tegenvallen, of kan een personeelslid zijn of haar dag niet hebben. Onnodig kwetsende of irrelevante opmerkingen worden door ons verwijderd.

Naam wordt geplaatst bij uw reactie, e-mailadres niet.