BAR-becue Castell

Castell | Amsterdam | logo
  • Adres: Lijnbaansgracht 252/254 | 1017 RK | Amsterdam
  • Telefoonnummer: 0206228606
  • Website: castellamsterdam.nl
  • Type: restaurant met afhaalservice
  • Getest op: 13 mei 2022
  • Besteld: Spare-ribs
  • Prijs: € 21,00
  • Inclusief: 2 sauzen en wat fruit

Eerste indruk

Eten in de wereldstad Amsterdam is een uitdaging, Veel restaurants nemen geen reserveringen aan en als ze het al doen is het altijd een uitdaging om op tijd te komen vanwege drukte op de weg. Gelukkig kan ik reserveren bij Castell, maar dan wel maar van 18.00 uur tot 19.00 uur. Het is vrij kort, maar ik ga ervan uit dat het eten ook snel op tafel komt. Dan blijft er dus meer tijd over om gezellig de stad in te gaan op deze warme vrijdagavond. We hebben de auto geparkeerd bij Q-Park Byzantium, dat is slechts een paar minuten lopen van Castell. Schrik niet van de prijzen, want voor een uur of 5 parkeren moest ik bijna 50 euro aftikken. 

De spareribs bij Castell krijgen positieve recensies bij de Google reviews. Ook was een collega van mij erg enthousiast over deze spareribs. De verwachtingen zijn dus hoog!

Castell was zo gevonden en we konden plaats nemen bij de open haard (die gelukkig uit stond). Ik waarschuw alvast, als je reserveert bij Castell vraag dan een plek NIET rond de open haard. Je zit dan op een soort zitbank zonder dat je een tafel voor je hebt. Dus eigenlijk zit je met je bord op schoot. Persoonlijk vind ik dat echt helemaal niets en gelukkig konden we buiten plaatsnemen aan een tafeltje. Dus nogmaals, mijn advies is als je reserveert, vraag dan of je aan een tafel of desnoods bar kunt zitten en NIET op de bank.

Bij Castell, gevestigd vlakbij het Leidseplein, worden de gerechten bereid op een houtskoolgrill. Uniek aan dit restaurant zijn de openingstijden. Het restaurant serveert gerechten tot middernacht, en is geopend tot 01:00 doordeweeks en zelfs 02:00 uur in het weekend. Naar eigen zeggen ooit het best bewaarde geheim van Amsterdam maar inmiddels te vinden op alle internationale lijstjes. Grootheden als Mick Jagger, Quentin Tarantino, Willem Alexander en Maxima, DJ Tiësto en Armin van Buuren gingen u voor, aldus de website.

Wat is goed?

Inderdaad kwam het eten zoals verwacht erg snel op tafel. Op de online menukaart staat onder de spareribs 'overheerlijke gemarineerde baby back ribs die zo van het botje afvallen' en daar is niets van gelogen. Het vlees laat inderdaad erg gemakkelijk los van de botten. Het concept is dat de spareribs alleen gekruid zijn en dat je zelf de marinade met (veel) ketjap toe kan voegen (donkere potje) en eventueel aan kan vullen met knoflooksaus (lichte potje). Je hebt hiervoor een lepel om het aan te brengen. Ik heb dit niet eerder zo meegemaakt, maar met de lekkere zoete Ketjap-marinade smaakten de spareribs prima.

De spareribs zijn wel goed voorgegaard, misschien wel te voorgegaard. Met een uurtje stonden we alweer buiten. Op zich prima, want we konden daarna nog lekker Amsterdam in.

Wat kan beter?

Los van de spareribs vind ik het eten met een bord op schoot-concept origineel, maar niet voor iedereen toepasbaar. Indien je wat ouder bent of met kinderen komt eten kun je niet met een bord op schoot eten. Daarnaast, als je wat zwaarlijvig bent zoals ik (niet gek na al die ribbetjes) eet je gewoon niet zo comfortabel op een soort loungebank. Had ik het geweten dan had ik vooraf al gevraagd of ik ergens anders kan zitten of de reservering afgebroken. 

De spareribs zijn eerder voorgegaard, misschien wel elders, daarna afgekoeld, misschien zelfs ingevroren geweest en wanneer je er zit worden ze (kort) opgewarmd. Het vlees koelde snel af en de botten waren niet heet. Een teken dat de bereiding (veel) eerder plaatsgevonden heeft. Duidelijk te zien aan de spareribs zelf die wat droog ogen. Maar ze waren onder de buitenste laag wel erg sappig. 

Gezien de locatie in hartje Amsterdam is het begrijpelijk dat Castell ervoor kiest op deze wijze spareribs te serveren. Aangezien wij binnen een uur weer buiten stonden ga ik ervan uit dat elke stoel meerdere keren 'verhuurd' wordt op een avond en dan moet je snel kunnen bereiden.

Ander puntje was het portie. Wij hadden beiden hetzelfde gerecht besteld en het portie van mijn vriend was aanzienlijk kleiner (11 botjes) dan mijn portie (15 botjes). Voor de prijs van € 21,00, wat voor spareribs best veel is, zeker als er geen bijgerecht bij zit, verwacht je minimaal toch wel 1,5 streng (15-18 botjes).

Tot slot nog twee kleine tips. Doe er een kwastje bij voor het aanbrengen van de marinade i.p.v. een lepel. En een friet of gebakken aardappelen horen eigenlijk wel op de menukaart. Nu heb je alleen de keuze uit gegrilde groenten, gemende salade, gepofte aardappel met saus en gepofte aardappel a la Castell.

Beoordeling

Mijn spareribsmaatje Kamado James geeft de spareribs een 7, zelf geef ik ze een 7,5. Toch zijn we tot een unanieme beslissing gekomen want de uitstekende bediening (lees: de aantrekkelijke serveerster) krikt de beoordeling voor James op naar een 7,5. Het is hartje Amsterdam, dicht bij het Leidseplein en daarnaast een uniek restaurant op een unieke locatie. Je kunt er gerust naartoe voor lekkere spareribs en met deze recensie op zak kom je niet voor verassingen te staan. 

7,5, chapeau!
Wat vind jij van deze beoordeling?

Rating: 5 sterren
1 stem

Wat vind jij van BAR-becue Castell?

Bekijk resultaten

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen

Huisregels

Ga respectvol om met ondernemers. Om verschillende redenen kunnen de spareribs een keer tegenvallen, of kan een personeelslid zijn of haar dag niet hebben. Onnodig kwetsende of irrelevante opmerkingen worden door ons verwijderd.

Naam wordt geplaatst bij uw reactie, e-mailadres niet.