Vleesboerderij Dorrepaal

 • Adres: Achthovenerweg 15 | 2351 AX | Leiderdorp
 • Telefoonnummer: 0634065777
 • Website: vlees-boerderij.nl
 • Type: slagerij
 • Getest op: 30 juli 2021 & 27 augustus 2021 (Slagerstest 3)
 • Besteld: 7 strengen spareribs & 2 strengen spareribs
 • Voorgegaard: ja
 • Gemarineerd: ja
 • Extra: bakje marinade voor extra insmeren voor opwarmen
 • Bereidingsadvies: oven 130 graden | 15/20 minuten
 • Prijs: € 1,65 per 100 gram | € 8,25 per 500 gram

Vleesboerderij Dorrepaal is helaas gesloten

Wij hebben van Robbert Dorrepaal vernomen dat Vleesboerderij Dorrepaal per 1 oktober 2023 gesloten is.


Eerste indruk

Wie denkt dat alle Leiderdorpse slagerijbedrijven in winkelcentrum Winkelhof gevestigd zijn komt bedrogen uit. Want net buiten het centrum aan de Achthovenerweg heb ik nog een parel ontdekt. Een vleesboerderij met eerlijk vlees direct uit de Achthovenerpolder. Ook aan het milieu wordt gedacht, want duurzaam boeren, slachten, bereiden en verpakken is de missie van Vleesboerderij Dorrepaal.

Enkele weken terug ben ik met een vriend en onze kinderen wat gaan drinken bij Hoeve Dijkzicht, een mooie historische melkveeboerderij omgebouwd tot feestlocatie in het Groene Hart die zich uitstekend leent voor feesten, partijen en andere activiteiten. Omdat we die avond wilden barbecueën gelijk geïnformeerd naar vlees van de slagerij direct achter Hoeve Dijkzicht, die gerund wordt door dezelfde familie. Het was echter donderdag en de vleesboerderij was dicht. Deze is op dit moment geopend op vrijdag en zaterdag, maar kijk vooral op de website voor de actuele openingstijden. Ondanks dat er die avond een bruiloft was en het team druk bezig was met de voorbereidingen in de keuken stelde slager Robbert Dorrepaal voor toch even snel een BBQ-pakket samen te stellen voor een paar tientjes. Dat is nog eens service!

Als spareribliefhebber gelijk even geïnformeerd naar de spareribs. Robbert gaf aan zelf nog niet helemaal tevreden te zijn over de spareribs, zowel bereiding als marinade. We hebben afgesproken nog even contact te houden zodat ik ze kan testen als hij helemaal tevreden is. Na eerder al vernomen te hebben dat de marinade verbeterd is, was 28 juli 2021 de dag dat Robbert mij enthousiast belde of ik gelijk langs wilde komen om de nieuwe verbeterde spareribs te komen proeven. Robbert heeft 2 varianten gemaakt. De standaard spareribs waarbij ze eerst gekookt worden en daarna gegrild op een reusachtige Big Green Egg, maar ook de reverse sear variant waarbij de spareribs eerst gegrild worden op de Big Green Egg en daarna gekookt worden. Ik heb beiden mogen proeven en beiden zijn heerlijk, al gaat mijn voorkeur toch uit naar de standaard spareribs. Die zijn ook het meest gangbaar en ik verwacht dat die ook door klanten als lekkerste ervaren zal worden, omdat de rooksmaak bij de reverse sear gegaarde spareribs nogal overheersend was. 

Ik hoor jullie al denken dat dit natuurlijk niet eerlijk is tegenover de andere locaties die getest worden, want daar komen wij natuurlijk anoniem en onverwachts langs. Om het zo eerlijk mogelijk te houden heb ik daarom de reeds geproefde spareribs niet beoordeeld. Wel heb ik spareribs besteld voor de vrijdag snackdag op werk en daarnaast besloten Vleesboerderij Dorrepaal ook nog mee te nemen in de eerstvolgende slagerstest. Kan slager Robbert van Vleesboerderij Dorrepaal blijvend deze kwaliteit leveren?

Wat is goed?

Tijdens het bereiden van de spareribs kreeg ik al een foto via de app toegestuurd. Hierop zie je een grote spareribs liggen op de reusachtige Big Green Egg. Dat ziet er natuurlijk al ontzettend gaaf uit. Rond 13.00 uur de spareribs afgehaald en daarbij zelf nog eens de ribs uitgekozen. Ter plaatse besloten er 8 i.p.v. 7 mee te nemen in het kader van 'beter te veel als te weinig'. Extra bakje marinade mee, spareribs betaald en weer op pad naar huis. 

Laat ik beginnen met de marinade. Die vonden wij, de collega's en ik, ontzettend lekker. Het is een zoete BBQ marinade die licht pittig is. Het is een vrij neutrale en veilige marinade die veel mensen lekker zullen vinden.

De bereiding is goed, het vlees komt mooi los de botten en de spareribs eten prima weg. Robbert heeft het prima onder controle. Ook leuk om te zien dat als een slager enthousiast aan de slag gaat met spareribs, er binnen een korte tijd zo'n mooi resultaat in de vitrine kan liggen. Wat mij betreft kunnen veel slagerijen hier een voorbeeld aan nemen.

De persoonlijke aandacht vind ik ook bijzonder. Zoals ik hierboven al vertelde, ik ken Hoeve Dijkzicht / Vleesboerderij Dorrepaal nu een paar weken en het is leuk om te zien met hoeveel enthousiasme, maar ook trots, de familie Dorrepaal de locatie runt. Zeker als je beseft dat dit een paar jaar terug nog een boerderij was. Mooi om te zien dat ik niet de enige ben die er zo over denkt, want er waren continu klanten toen ik de spareribs af kwam halen. 

Wat kan beter?

Laat ik vooropstellen dat de spareribs hier uitstekend zijn. Maar er zijn een paar kleine verbeterpunten. Laat ik beginne met de marinade. Die is in de basis top, maar ik mis een ingrediënt die het net even meer smaakbeleving geeft. Ik heb te weinig verstand van de samenstelling van marinades om daar hier nu zo een tip over te geven, maar als deze marinade als basis dient kan het allemaal beter worden. Ik ga eens overleggen met mijn BBQ-maatje Kamado James of hij tips heeft.

Dan heb ik nog een tip voor het vlees. Het zijn echt dikbevleesde spareribs. Dan krijg je natuurlijk meer waar voor je geld, omdat de verhouding bot/vlees gunstig uitpakt. Nadeel vind ik persoon met dikbevleesde spareribs dat er vrij veel vet aan zit. Het vlees smaakt ook wat minder zeker in de buurt waar het vlees het dikste is. Hierdoor proef je de marinade ook minder. Dit is natuurlijk persoonlijk, maar zelf hou ik meer van normale spareribs.

Tot slot smaakten de spareribs iets anders dan de keer dat ik ben gaan proeven. Ik denk zelf dat het grillen te kort was of dat de Big Green Egg niet heet genoeg stond.

UPDATE 30 juli 2021: Robbert heeft aangegeven dat hij ook gaat kijken voor spareribs zonder ketting om te vergelijken of die beter zijn. Verder heeft hij aangegeven de spareribs heter af te grillen, namelijk op 120 graden i.p.v. 110 graden. 

Beoordeling

Op dit moment geef ik de spareribs van Vleesboerderij Dorrepaal een dik verdiende 8. Ik eet niet vaak betere spareribs, zeker niet bij slagers. Als dit het resultaat is binnen een maand, dan kan het alleen nog maar beter worden. Trek in spareribs? Dan weet je nu waar je moet zijn!

Door het behalen van een 8 mag Vleesboerderij Dorrepaal zich vanaf nu ook officieel leverancier van SpareribFans.nl Topribs noemen!

8, chapeau!


Aanvulling 27 augustus 2021 (Slagerstest 3)

Voor de 3e slagerstest hebben we Vleesboerderij Dorrepaal ook weer meegenomen in de beoordeling. Enerzijds omdat ik benieuwd ben of de kwaliteit constant is en anderzijds hoe de kwaliteit zich verhoudt tot andere slagersbedrijven in de regio Leiden. We hebben voor deze 3 slagerstest 2 strengen spareribs besteld bij Vleesboerderij Dorrepaal, maar kregen van Robbert 2 strengen met ketting en 2 strengen zonder ketting mee. 

Het blijft natuurlijk een persoonlijke smaak. Met ketting betekent lekker dik bevleesd. Echter zijn de meeste spareribsliefhebbers het er toch wel over eens dat het lekkerste vlees tussen de botten zit, en niet in de dikke plak vlees aan de bovenzijde, ook wel bekend als de ketting. Daarom is ook Robbert benieuwd wat ons testpanel ervan vindt. We gaan het zeker laten weten!

Robbert snapt gewoon hoe je met klanten om moet gaan. Het is leuk om te zien hoe hij met passie vlees verkoopt. Ook vandaag kreeg ik het weer keurig verpakt mee. Lekker ingesmeerd met marinade en natuurlijk een extra bakje marinade erbij. Ik had 2 strengen besteld, maar ging dus uiteindelijk met 4 strengen richting huis. 

Onze proevers waren erg te spreken over de spareribs. Het waren lekkere malse ribs die eenvoudig los kwamen van de botten bij het eten. Precies zoals het hoort. Toch zijn de proevers het er bijna unaniem (7:1) over eens dat de spareribs zonder ketting het lekkerste zijn. De marinade wordt omschreven als iets te zuur, wat (extra) ketjap manis wordt genoemd als tip om de marinade nog lekkerder te maken. Misschien kan er ook nog een beetje beetje zout bij. De marinade is gewoon top, maar zoals ik al eerder schreef mist er een ingrediënt die het net even meer smaakbeleving geeft. 

De prijs van de spareribs is gemiddeld met € 1,65 per 100 gram. Dit betekent dat je voor een restaurant portie van meestal zo'n 500 gram € 8,25 betaald. De grotere eter betaald dan omgerekend zo'n € 12,375 voor 750 gram of € 16,50 per kilogram. Deze prijs is gemiddeld, en zelfs laag als je er rekening mee houdt dat ze (gedeeltelijk) bereid worden op een Big Green Egg. Advies gekregen de normale spareribs in de oven op 130 graden in 15 minuten op te warmen. De dikbevleesde spareribs met ketting mogen iets langer, namelijk 20 minuten. 

Onze proevers waren het eens: deze spareribs zijn goed. Ze halen op vrijwel elk onderdeel een dikke voldoende. Zo krijgt aanzien een ruime voldoende (zonder ketting = 7,5 / met ketting = 7,3), evenals het vlees (zonder ketting = 8,4 / met ketting = 7,4). Ook de marinade doet het goed met een 7,0 voor beiden en kan de uitstekende bereiding rekenen op een 8,5 voor de spareribs zonder ketting en een 7,8 voor de spareribs met ketting. De uiteindelijke cijfers zijn een 7,8 voor de spareribs zonder ketting en een 7,4 voor de spareribs met ketting. Dit zijn gewoon goede spareribs en een terechte winnaar van de 3e slagerstest.


Winnaar SpareribFans.nl Topribs award

Op zondag 1 augustus 2021 hebben wij Vleesboerderij Dorrepaal officieel laten weten dat ze de SpareribFans.nl Topribs award gewonnen hebben. Per post hebben wij een poster en stickers verzonden. De ontvangst hiervan is reeds ons bevestigd. Wij zijn nog in afwachting van een antwoord op diverse vragen zodat we hier een leuk stukje kunnen schrijven over Vleesboerderij Dorrepaal.
Wat vind jij van deze beoordeling?

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Wat vind jij van Vleesboerderij Dorrepaal?

Bekijk resultaten

Reacties

Gerard den Hoedt
een jaar geleden

thuis op de kamado bbq gelegd en Fantastisch gegeten!
en ook de hamburgers waren geweldig.
voor ons een 10 top

OnnO De Geus
3 jaar geleden

Robbert is een enthousiaste gast. Hij pakt alles met beide handen aan en wil alleen maar top vlees leveren. Zijn spareribs zijn super, lekkere marinade en lekker veel vlees. Absolute aanrader.

Reactie plaatsen

Huisregels

Ga respectvol om met ondernemers. Om verschillende redenen kunnen de spareribs een keer tegenvallen, of kan een personeelslid zijn of haar dag niet hebben. Onnodig kwetsende of irrelevante opmerkingen worden door ons verwijderd.

Naam wordt geplaatst bij uw reactie, e-mailadres niet.