Eterij & Drinkerij 'Eigenwijs'

Eigenwijs | Leiden | Logo
  • Adres: Hoge Rijndijk 32 | 2313 KJ | Leiden
  • Telefoonnummer: 0715125160
  • Website: eigenwijsleiden.nl
  • Type: restaurant met afhaalservice
  • Getest op: 11 juli 2021
  • Besteld: Spare-Ribs
  • Prijs: € 17,95
  • Inclusief: frites en knoflooksaus

Eerste indruk

Wie in Leiden denkt aan spareribs denkt al snel aan Eterij & Drinkerij 'Eigenwijs'. Al jaren claimt dit restaurant de 'lekkerste spareribs van de hele wereld (en Leiden)' te serveren en menig Leidenaar zal het daarmee eens zijn. Ik ken het restaurant al jaren, al haal ik vaker af dan dat ik ter plaatse eet. Van een eerste indruk is dus absoluut geen sprake meer. 

Eigenwijs ligt net buiten het centrum, als je het gedeelte binnen de Leidse grachten rekent als het centrum. Hier ligt het net buiten met als voordeel dat je soms voor de deur, maar vaak in de buurt kunt parkeren. 

Bezorgen doet Eigenwijs helaas niet, maar afhalen is wel altijd mogelijk. Ook vandaag gebeld en binnen een kwartier kon ik mijn bestelling op komen halen. Tot zover alles dik in orde. 

Wat is goed?

Als je bij Eigenwijs binnenkomt ruik je altijd direct de geur van de spareribs, aangezien de keuken direct naast de ingang zit. Meestal zeggen de koks altijd gedag, toch een teken dat je er welkom bent. Bij de toonbank altijd keurig geholpen door de dame die er al zo lang als ik me kan herinneren werkt. Je hoeft nooit lang te wachten, vrijwel altijd zijn de spareribs er binnen 5 minuten. Ik wil benadrukken dat dit wel is als je afhaalt, want als je er eet op de avonden dat de spareribs onbeperkt zijn laten ze je flink langer wachten op een extra stuk. En met lang bedoel ik echt lang, variërend van 30 minuten tot soms wel 45 minuten. Als dit inmiddels anders is, laat het dan vooral weten bij de opmerkingen hieronder. 

Dan over de spareribs van vandaag. Die waren zoals gewoonlijk weer goed. Het smaakte uitstekend. De bite is perfect en het vlees kwam goed los van de botten. De bereiding van spareribs hebben ze hier gewoon prima voor elkaar. Ik heb de spareribs van Eigenwijs de laatste maanden niet op i.v.m. het beoordelen van andere spareribs, dus de smaak was me een beetje ontgaan. Ik vond ze vandaag wat pittiger dan ik me kon herinneren. Niet heet, maar zoet met een vleugje pittig. De spareribs van Eigenwijs zijn gewoon uitstekend.  

De prijs/kwaliteit is prima in orde. Je krijgt ruim 1,5 streng met een flinke portie lekkere friet (meer dan op de foto). De knoflooksaus heb ik niet op, die kan ik niet beoordelen.

Wat kan beter?

Naast mijn ervaring dat je bij het bestellen van spareribs onbeperkt op de dagen dat dit beschikbaar is (nu maandag en dinsdag volgens de website) nogal erg lang moet wachten op een extra stuk heb ik nog een paar kleine puntjes die het maken dat Eigenwijs geen 9 of 10 krijgt. 

De kwaliteit van de spareribs is niet constant. Het eerste stuk (de onderste op de foto) was echt heel erg lekker. De middelste was iets minder en de bovenste wat droger. De enorme hoeveelheid marinade en de overheersende smaak verbloemen soms dat de kwaliteit van sommige stukken iets minder is. Wij hebben in het verleden wel eens porties voor meerdere mensen besteld en dan krijg je het mee in een grote doos. Er zitten dan altijd een paar flink mindere stukken bij. Begrijp me goed, het is niet vies, ik gooi het ook zeker niet weg, maar het is wel aanzienlijk minder dan sommige andere stukken. Wij grappen dan weleens tegen elkaar dat het wel een stuk van gisteren kan zijn geweest die ze erbij stoppen. Ik wil Eigenwijs daarom adviseren toch meer aandacht te besteden aan constante kwaliteit.

Ik vind daarnaast de verpakking wat eenvoudig. Als je in de buurt woont, zoals ik zelf, is het nog prima warm als je thuis komt. Als je iets verder moet rijden dan verlies je veel warmte in deze verpakking. Beter is een aluminium wegwerpbak waarbij mijn ervaring is dat het veel warmer blijft. Misschien kan Eterij & Drinkerij 'Eigenwijs' kijken of het mogelijk is wat aan de verpakking te doen?

Tot slot, maar dat is echt een detail, vind ik het altijd er fijn als er een vochtig doekje meegeleverd wordt zodat je aan tafel je handen schoon kunt maken. De meeste restaurants leveren dit er overigens niet bij wanneer de bestelling afgehaald of bezorgd wordt. Het is maar een idee.

Beoordeling

Op dit moment geef ik de spareribs van Eterij & Drinkerij 'Eigenwijs' een 8. Niet vaak eet ik betere spareribs en Leidenaren mogen zich gelukkig prijzen met een restaurant waar deze topkwaliteit spareribs naast eten op locatie ook afgehaald kunnen worden. Ga er gerust langs, je zult er geen spijt van krijgen! Eterij & Drinkerij 'Eigenwijs' mag zich officieel leverancier van SpareribFans.nl Topribs noemen!

8, chapeau!


Winnaar SpareribFans.nl Topribs award

Op zondag 1 augustus 2021 hebben wij Eterij & Drinkerij 'Eigenwijs' officieel laten weten dat ze de SpareribFans.nl Topribs award gewonnen hebben. Per post hebben wij een poster en stickers verzonden. De ontvangst hiervan is nog niet aan ons bevestigd. Wij zijn nog in afwachting van een antwoord op diverse vragen zodat we hier een leuk stukje kunnen schrijven over Eigenwijs.
Wat vind jij van deze beoordeling?

Rating: 4.6666666666667 sterren
3 stemmen

Wat vind jij van Eterij & Drinkerij 'Eigenwijs'?

Bekijk resultaten

Reacties

Jerry
2 jaar geleden

Ik eet hier eens in de 2/3 maanden.
Altijd genieten! Vallen zo van het bot, goede smaak. Minpuntje is inderdaad het wachten voor de volgende ribben. Verder echt heerlijk, tot snel!

Jacco
3 jaar geleden

Ik eet ècht de lekkerste spareribs bij "EIGENWIJS" Wil ze ook elders eten maar zijn nooit zo lekker als bij hun. Als er iets niet goed is zullen ze er alles aan doen om dit recht te zetten. Ook daar heb ik (helaas een keer) ervaring mee gehad maar is picobello opgelost. Ik vind jullie beoordeling duidelijk maar niet geheel op zn plaats betreffende de kwaliteit. Is gewoon een topproduct van een TOPTENT!
Eigenwijs (Therese) ga vooral zo door!!!
Zit nu in Italië maar kom snel weer terug🇮🇹

Reactie plaatsen

Huisregels

Ga respectvol om met ondernemers. Om verschillende redenen kunnen de spareribs een keer tegenvallen, of kan een personeelslid zijn of haar dag niet hebben. Onnodig kwetsende of irrelevante opmerkingen worden door ons verwijderd.

Naam wordt geplaatst bij uw reactie, e-mailadres niet.