Slagerij van der Poel

Slagerij van der Poel | Leiden | Logo
 • Adres: Rijndijk 72 | 2331 AH | Leiden
 • Telefoonnummer: 0715764277
 • Website: verseslager.nl/leiden/van-der-poel-slagerij
 • Type: slagerij
 • Getest op: 29 oktober 2021
 • Besteld: 1 streng spareribs
 • Voorgegaard: ja
 • Gemarineerd: ja
 • Extra: gevraagd om extra marinade
 • Bereidingsadvies: oven 200 graden | 15 minuten
 • Prijs: n.b. (voor de streng spareribs op de foto € 11,90 betaald)

Eerste indruk

Thuiskok Niels stuurde mij op woensdag 27 oktober 2021 een e-mail waarin hij Slagerij van der Poel in de wijk Stevenshof in Leiden aanprijst als locatie waar je lekkere spareribs af kunt halen. Daarom het weekend er gelijk maar even gebeld en spareribs afgehaald, want tot nu zijn tips van andere spareribliefhebbers nooit tegengevallen.

Op vrijdagmiddag eerst even gebeld naar de slagerij of de spareribs er wel zijn, want ook dat tipte Niels. De spareribs waren er en een kwartier later reed ik de woonwijk in Leiden in waar de slagerij gevestigd is. De slagerij zit echt midden in een woonwijk tussen woonhuizen en bestaat al bijna 100 jaar (sinds 1925). Het is een ambachtelijke slager en dat is duidelijk te zien aan de vitrine. Ik liet maar even een klant voor gaan om al het lekkers te bekijken. Genoeg gezien om nog eens voor terug te komen!

Ik bestelde een streng spareribs en de dame die er werkte pakte een lekker groot stuk van onder. Toch altijd fijn als je als klant het gevoel hebt dat een medewerker voor jou echt een lekker stuk aan het zoeken is. Gevraagd om wat extra marinade en voordat de sparerib de zak in ging werd deze nog even extra door de marinade gehaald.

Betalen was zo geregeld. De exacte kiloprijs weet ik niet, want in de tas trof ik geen bon aan. Voor het stuk sparerib op de foto betaalde ik € 11,90. Ik denk dat de prijs gemiddeld is want het was best een aardig stuk met veel vlees eraan. Het valt mij op dat je slagerijen vaak spareribs krijgt met de ketting er nog aan, in tegenstelling tot restaurants, waar de ketting vrijwel altijd verwijderd is.

Ik kreeg de tip de spareribs in de oven te doen op 200°C en deze gedurende 15-20 minuten op te warmen. Omdat ik een goede heteluchtoven heb (niet zo'n magnetron met oven functie) besloten de spareribs op 15 minuten op te warmen. 

Wat is goed?

Laat ik beginnen met te vermelden dat bij deze slagerij, als ik het vergelijk met andere slagerijen, goede spareribs verkocht worden. Persoonlijk denk ik, gelet op mijn ervaring bij slagerijen tot nu toe, dat je ze zelden bij slagerijbedrijven beter treft. Er zullen verschillende oorzaken voor zijn, maar als ik de spareribs vaak zie liggen in de vitrine bij slagerijen schreeuwen ze naar me 'neem mij niet'. Vaak zijn ze namelijk droog en taai.

Hoe anders is dat bij Slagerij van der Poel! De spareribs zijn supermals en glijden zo van het bot. Ook de zoete marinade is lekker. Omdat het voor sommigen een voordeel kan zijn, benoem ik ook even de flinke hoeveelheid vlees boven op het bot. Vaak wordt dit dikbevleesd genoemd, wanneer de ketting nog aanwezig is op de spareribs. Conclusie: een voor slagerijen uitstekende sparerib die lekker sappig is en supermals.

Tip!

Snij de sparerib na het bereiden in stukken i.v.m. de ketting die je er anders in één keer aftrekt bij het eten!

Wat kan beter?

Wat voor sommigen een voordeel is, is voor mij persoonlijk een nadeel. De ketting. Ik vind het vlees tussen de botten veel lekkerder dan de ketting die erboven zit. Ik heb een foto gemaakt van de botten met daarop het vlees. Hier zie het enorme stuk vlees op de botten, wat ook wel de ketting wordt genoemd. Waar deze bij restaurantspareribs vrijwel altijd verwijderd wordt, laat de slager ze er vaak op zitten. Ik heb begrepen van een bevriende slager dat het meer oplevert als dit vlees als sparerib verkocht wordt, dan dat het in de gehaktmolen beland. Ik vind het geen lekker vlees met daarnaast veel vet. Ik ben daarom benieuwd om Slagerij van der Poel eens kan experimenteren met spareribs zonder ketting, eventueel tegen een meerprijs. Ik wil wel benadrukken dat dit mijn persoonlijke voorkeur is, er zullen ongetwijfeld ook spareribliefhebbers zijn die dikbevleesd het lekkerst vinden. 

Tot slot werden de spareribs verpakt in een plastic zak. Naast dat plastic tegenwoordig steeds vaker vervangen wordt door papier, is het ook nog eens makkelijker om marinade van de papieren zak alsnog over de spareribs te smeren. Achteraf gezien vond ik het zonde dat ik voor en na bereiden niet nog wat extra marinade aan kon brengen op de spareribs. 

Beoordeling

Op dit moment geef ik de spareribs van Slagerij van der Poel een 7. Mochten ze zonder ketting af te halen zijn dan ga ik absoluut nog eens langs voor een herbeoordeling, zeker omdat het voor mij zo dichtbij is. Het zijn gewoon prima spareribs, dus een verdiende dikke voldoende. Ook je ervaring over Slagerij van der Poel in Leiden delen? Laat het dan vooral bij de reacties hieronder weten.

7,0, chapeau!
Wat vind jij van deze beoordeling?

Rating: 5 sterren
1 stem

Wat vind jij van Slagerij van der Poel?

Bekijk resultaten

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen

Huisregels

Ga respectvol om met ondernemers. Om verschillende redenen kunnen de spareribs een keer tegenvallen, of kan een personeelslid zijn of haar dag niet hebben. Onnodig kwetsende of irrelevante opmerkingen worden door ons verwijderd.

Naam wordt geplaatst bij uw reactie, e-mailadres niet.