Barten's Slagerij

Barten's Slagerij | Leiden | Logo
 • Adres: Kopermolen 36 | 2317 PB | Leiden
 • Telefoonnummer: 0713031281
 • Website: bartens-slagerijen.nl
 • Type: slagerij
 • Getest op: 27 augustus 2021 (Slagerstest 3)
 • Besteld: 2 strengen spareribs
 • Voorgegaard: ja
 • Gemarineerd: ja
 • Extra: bakje marinade voor extra insmeren voor opwarmen
 • Bereidingsadvies: oven 150 graden | 15 minuten
 • Prijs: € 1,75 per 100 gram | € 8,75 per 500 gram

Eerste indruk

Omdat de kwaliteit van de spareribs bij de 1e slagerstest en 2e slagerstest enigszins tegenviel, heb ik besloten het bij de 3e slagerstest anders te doen. Ik ben nog kritischer waar ik de spareribs haal, want het lijkt erop dat het meedingen voor de Spareribs Trophy en/of het 'met goud bekroond' predicaat geen garantie biedt voor goede spareribs. Ik heb besloten daarom alle slagerijen in de regio van Leiden eerst een mail te sturen met de vraag of spareribs bij deze slagerijen een specialiteit zijn. Deze mail kunt u hier lezen.

In tegenstelling tot veel andere slagerijen was bedrijfsleider Martijn Noort zo sportief om direct te reageren. 'Wij hebben zeker spare ribs als specialiteit', zo schrijft Martijn, en voegt daaraan toe dat Barten's Slagerij in 2021 '2e geworden is bij de laatste keuring voor de Spareribs Trophy', een vakwedstrijd georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). De mail van Martijn kunt u hier lezen.

Barten's Slagerij in Winkelcentrum De Kopermolen in Leiden is een nieuwe slagerij. Ik weet niet exact wanneer deze open is gegaan, maar de eerste Facebook berichten op de Barten's Slagerij Leiden-pagina dateren van begin 2021. Het is een moderne winkel en een aanwinst voor De Kopermolen. De spareribs van Barten's Slagerij komen van de eigen centrale worstmakerij in Meerkerk. De spareribs komen bij de filialen rauw maar in de marinade binnen en worden door iedere Barten's Slagerij op dezelfde manier afgebakken in de winkel. Het maakt dus niet uit bij welke Barten's je de spareribs koopt, ze zijn overal hetzelfde. In Leiden maakt het ook niet uit wanneer je komt, want de spareribs worden hier elke dag vers afgebakken, aldus bedrijfsleider Martijn. 

Ik heb de spareribs een dag van tevoren telefonisch besteld. Ik heb de spareribs voorgegaard en gemarineerd besteld, inclusief een bakje marinade om ze tijdens het bereiden nog extra in te kunnen smeren. Ik werd keurig geholpen aan de telefoon, en de bevestiging gekregen dat ze morgenochtend, de dag van de 3e slagerstest, voor mij klaar liggen. 

Als eerste ben ik deze ochtend langsgegaan bij Barten's Slagerij. Dat is voor mij vrij dichtbij, dus mochten de spareribs om wat voor reden dan ook niet klaarliggen, dan kan ik later vandaag nog terugkomen. In de buurt van Barten's Slagerij kun je gratis parkeren, al was het wel erg druk i.v.m. de weekmarkt voor Winkelcentrum De Kopermolen. Ik ben vandaag uitstekend geholpen bij Barten's Slagerij. Wat een ontzettend mooie winkel met veel lekkers in de vitrine. Een mooie frisse winkel, waar boven de toonbank een grote banner hangt met 'Beste spareribs van Nederland!'. Je moet even goed kijken om de kleine zin erboven ook te lezen om erachter te komen dat ze de 'trotse nummer 2 van de wedstrijd zijn', maar dat mag de pret niet drukken. Ik zag ook carpaccio spiesen liggen in de vitrine, die gaan zeker de volgende keer mee! De spareribs lagen, samen met een extra bakje marinade, netjes klaar zoals afgesproken en ik stond zo weer buiten. Alles was keurig verpakt. 

De prijs die Barten's Slagerij rekent is bovengemiddeld met zo'n € 1,75 per 100 gram. Dit betekent dat je voor een restaurant portie van meestal zo'n 500 gram € 8,75 betaald. De grotere eter betaald dan omgerekend zo'n € 13,125 voor 750 gram of € 17,50 per kilogram. Deze prijs is iets bovengemiddeld, maar prima als het lekkere verse spareribs zijn. Advies gekregen de spareribs in de oven op 150 graden in 15 minuten op te warmen.

Wat is goed?

De spareribs van Barten's Slagerij zijn gewoon goed. Het waren ook de ribs met de langste botten van de test. Langere spareribs zien er altijd lekker uit, zeker als ze lekker liggen te glimmen in de marinade. Daarom krijgen deze spareribs van ons een ruime voldoende voor 'aanzien'. Deze spareribs lijken volledig gegrild en niet voorgekookt of gestoomd. Het zijn standaard spareribs die bij ons gewoon een voldoende scoren op alle punten. Als je een feestje hebt of een gezellige BBQ in de tuin, dan zijn dit uitstekende spareribs die bij iedereen in de smaak zullen vallen. De marinade is heel veilig, ook dit is een smaak die niemand zal verbazen, maar ook niemand teleur zal stellen. Het is een vrij standaard zoete marinade. Normaal smeer ik de spareribs altijd nog even in voordat ze de oven in gaan, maar ondanks het bestellen van extra marinade telefonisch en ook in de winkel bij het afhalen, zat dit bakje extra marinade er niet bij. 

Wat kan beter?

Op de één of andere manier is het vlees altijd wat minder mals naarmate de botten langer zijn. Een slager zal ongetwijfeld kunnen uitleggen waarom. Het kan het vlees zelf zijn, maar ook de manier van bereiden. In ieder geval vonden wij het vlees erg droog, soms zelfs taai, mogelijk veroorzaakt door het verlies van vocht tijdens het bereidingsproces. Er zijn 2 proevers die op het beoordelingsformulier geschreven hadden het gevoel te hebben een oerhammetje te eten. Te zien op de foto van de botten is ook dat deze niet mooi schoon over blijven. 

De zoete marinade is vrij veilig gekozen. Niemand klaagt erover, maar er worden ook geen hoge cijfers gegeven. Het zijn gewoon geen spareribs die je iedere week eet. Daar zijn ze gewoon niet lekker genoeg voor. 

Beoordeling

De spareribs van Barten's Slagerij scoren op alle onderdelen een voldoende. Zo zien de spareribs er lekker uit, wat resulteert in een 7,4 voor 'aanzien', Het 'vlees' krijgt met een 6,5 een voldoende, evenals de 'marinade' met een 6,5. De 'bereiding' krijgt een 6,5. Het zijn gewoon goede slagersspareribs, al hadden wij van trotse nummer 2 van de wedstrijd voor de beste spareribs van Nederland wel iets meer verwacht. 

6,7, chapeau!
Wat vind jij van deze beoordeling?

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Wat vind jij van Barten's Slagerij?

Bekijk resultaten

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen

Huisregels

Ga respectvol om met ondernemers. Om verschillende redenen kunnen de spareribs een keer tegenvallen, of kan een personeelslid zijn of haar dag niet hebben. Onnodig kwetsende of irrelevante opmerkingen worden door ons verwijderd.

Naam wordt geplaatst bij uw reactie, e-mailadres niet.