Ribs Of The Year Award 2022

Van alle spareribs zijn er natuurlijk maar één de allerlekkerste. Van maar liefst 40 locaties, waaronder slagerijen, poeliers, (afhaal)restaurants en cateringbedrijven, zijn in 2022 de spareribs door ons gekocht en getest. Uiteindelijk zijn er 3 locaties geselecteerd voor de finale op 25 februari 2023. Eindelijk krijgen we antwoord op de vraag: Wie mag zich de ribbenkoning van 2022 noemen?


Finalisten Ribs Of The Year Award 2022

De top 3 is ook dit jaar wederom gewijzigd door het sluiten per 1 januari 2023 van Joe's Spare Ribs & More in Nieuwegein. Want de echte spareribsliefhebber weet dat Joe's spareribs een plaats verdient in deze finale. Maar ook zonder Joe hebben we nog steeds 2 waanzinnig lekkere spareribs die je absoluut een keer in je leven geproefd moet hebben:


Keurmeester Simon van Schaik

Ook dit jaar hebben we een expert gevonden die deze lastige kluifklus gaat klaren. Niemand minder dan Simon van Schaik, de inmiddels gepensioneerde slager van Kwaliteitsslagerij Simon van Schaik in Leiden en tevens winnaar van de Spareribs Trophy 2016, gaat zijn kennis en ervaring gebruiken om duidelijk te maken wie in 2022 de lekkerste varkensribbetjes geserveerd heeft.


Finale Ribs Of The Year Award 2022

Op 25 februari heb ik om 13.30 uur bij mij thuis afgesproken met Simon van Schaik en mijn vriend Kamado James. Na eerst even de planning doorgenomen te hebben vertrekken we rond 13.45 uur naar de eerste finalist De Verborgen Parel in Huizen. Hierna zullen we doorrijden naar de winnaar van 2021 Sam's King Ribs in De Meern. Einde van de dag zal Simon van Schaik bekend maken wie zich de ribbenkoning van 2022 mag noemen. We hebben er zin in!


De Verborgen Parel in Huizen

Bij de Verborgen Parel in Huizen worden we opgewacht door eigenaren Getas en Zaki, en vertegenwoordiger Theo van Horeca Vleescentrum (HVC) in Maarssen. HVC levert al 20 jaar varkensribben van Blömer Fleisch aan Getas en Zaki, die beiden ruim 30 jaar horecaervaring hebben. Deze varkensribben komen van Duitse boerderijen en staan bekend om hun constante kwaliteit.

De spareribs worden vakkundig schoongemaakt zodat de klant optimaal kan genieten van de lekkerste varkensribbetjes. Waar de meeste koks de spareribs eerst schoonmaken en daarna voorgaren, doet de Verborgen Parel het net andersom. Eerst worden de verse rauwe spareribs in een grote pan met marinade en veel kruiden gekookt, daarna volledig schoongemaakt, en vervolgens gegrild op de lavagrill. Tijdens het grillen wordt er continu marinade aangebracht en na ca. 6 minuten zijn de spareribs klaar.

De marinade wordt tevens geleverd door HVC, maar aangevuld met andere ingrediënten om zo toch een eigen smaak te realiseren. En de marinade smaakt fantastisch. Over het recept zijn de broers duidelijk; die is geheim, maar na wat aandringen krijgen we in ieder geval te horen dat, zoals bij zoveel zoete marinades, gember en honing verwerkt worden in de marinade. De marinade is licht pittig maar tegelijkertijd ook neutraal en heel toegankelijk. Eigenlijk gewoon een marinade die door iedereen wel gewaardeerd kan worden.

Omdat Getas of Zaki, altijd aanwezig is in de keuken wordt de constante kwaliteit gegarandeerd en kan nieuwe koks perfect uitgelegd worden hoe deze fantastisch spareribs bereid worden. De spareribs worden veel besteld én gewaardeerd door klanten, wat te zien is aan de tientallen positieve reviews op Google. Wie liever thuis de spareribs op eet kan ze afhalen of thuis laten bezorgen.

We zijn gastvrij ontvangen, hebben ter plaatse spareribs geproefd én meegekregen. Ook hebben we in de keuken mogen kijken hoe Zaki deze fantastische spareribs op de lavagrill bereid. Chapeau!


Wat vind Simon van de spareribs van de Verborgen Parel?

De spareribs zijn top verzorgd en het is bewonderenswaardig om te zien hoeveel tijd er in de bereiding wordt gestoken. Naast het vliesje worden ook vet en pezen verwijderd. Dat het vliesje verwijderd wordt is vrij gangbaar, maar dat de spareribs zo uitgebreid schoongemaakt worden maak je zelden mee.

De spareribs hebben een perfecte smaak. De verschillende kruiden en marinades zijn goed in balans en wat Simon betreft hoeft er niets aangepast te worden. De neutrale marinade met een licht pittige nasmaak zorgt ervoor dat een grote doelgroep ze lekker vindt. Ondanks deze neutrale smaak zijn de spareribs wel uniek.

De spareribs zijn perfect gegaard, want het vlees is lekker mals, komt eenvoudig los van de botten en heeft ook nog een lekkere bite.

Dit zijn spareribs zoals ze horen te zijn!


Sam's King Ribs in De Meern

Sam is natuurlijk de ribbenkoning van 2021 en is op dit moment nog steeds de aanvoerder van het SpareribFans.nl algemeen klassement. Het is ongeveer 1,5 jaar geleden dat ik voor het eerst bij Sam geweest ben, maar nog steeds kom ik er regelmatig langs om van zijn lekkere ribbetjes te genieten. Vooral als ik een paar keer slechte spareribs gegeten heb, kom ik mij zelf weer even moed in eten bij Sam. Sam is gewoon een echte Ribmeister!

Elke dag maakt Sam de spareribs vers. Ze gaan niet de koelkast of vriezer in, maar worden ontdaan van vlies en vet, gekookt en daarna gegrild op de lavagrill. Sam kookt de spareribs zo'n 1,5 uur in een pan met bouillon en kruiden. Wat opvalt is de hoge temperatuur bij de lavagrill. Hierdoor zijn de spareribs, die van het voorkoken al bijzonder mals zijn, na een paar minuten op de lavagrill klaar. 

Sam heeft een bijzondere manier van bereiden. De spareribs worden hardhandig keer op keer omgedraaid op de lavagrill. Terwijl Sam dit doet brengt hij continu marinade aan. Allemaal kleine stukjes vlees blijven daardoor achter op de grill. Het vlees daarentegen is, ondanks dat het ontzettend mals is, toch erg smaakvol.

De marinade van Sam is bijzonder lekker. Het is een lekkere zoete marinade en nog steeds heb ik geen idee wat ik nu eigenlijk precies proef. Het is een waanzinnig lekkere marinade, misschien wel de lekkerste die ik ooit geproefd heb. Volgens Sam komt het door de perfecte combinatie van smaken.

Het vlees komt van Vleesgroothandel Van Kooten in Montfort. Volgens de website van Van Kooten is varkensvlees daar sinds dag 1 een specialiteit en wordt het dagelijks vers geïmporteerd.


Wat vind Simon van de spareribs van Sam's King Ribs?

De spareribs van Sam's King Ribs zijn bijzonder sappig. Dat is best bijzonder want de spareribs worden vrij lang voorgekookt waardoor ze soms wat droog kunnen worden. Door het grillen op hoge temperatuur zijn de spareribs ook voorzien van een lekker krokant korstje.

De marinade is erg zoet, misschien wel iets te zoet. De spareribs zijn erg goed gegaard. Misschien wel te goed waardoor het echte fall-off-the-bone spareribs zijn. Het bereidingsproces kan aangepast worden om iets meer bite te realiseren.

De spareribs zijn bijzonder lekker gekruid. Ook het stukje spareribs wat wij aangeboden kregen voordat het de lavagrill op ging smaakte al bijzonder lekker. Het wordt nog een lastige klus, want ook hier zijn de spareribs echt waanzinnig lekker!


De winnaar van de Ribs Of The Year Award 2022

Het is een nek-aan-nek race en bijna onmogelijk om bij deze twee fantastische spareribs een winnaar aan te wijzen. Beide spareribs zijn bijzonder lekker, maar ook uniek tegelijkertijd. De spareribs van Sam zijn sappiger, maar erg zoet en zouden iets minder gaar kunnen om een betere bite realiseren. De spareribs bij De Verborgen Parel zijn top verzorgd, voorzien van een perfecte zoete licht pittige marinade en zijn daarnaast perfect gegaard met een uitstekende bite. Er kan er maar 1 de beste zijn en dan valt de keuze op De Verborgen Parel.

De Verborgen Parel in Huizen is de winnaar van de SpareribFans.nl Ribs Of The Year Award 2022!


Uitslag SpareribFans.nl Ribs Of The Year verkiezing 2022:

  1. De Verborgen Parel in Huizen
  2. Sam's King Ribs in De Meern


Wat vind jij van dit verslag?

Rating: 5 sterren
4 stemmen

Reacties

Sleman Mirza
een jaar geleden

Terechte winnaars!! Ben al jaren vaste klant van de verborgen parel. Beste spareribs van Nederland.

Kraamer
een jaar geleden

Wat tof! Van harte gefeliciteerd. Wij zijn al heel lang fan jullie ribs. Ga zo door!
Hartelijke groet 🖖

Reactie plaatsen

Huisregels

Ga respectvol om met ondernemers. Om verschillende redenen kunnen de spareribs een keer tegenvallen, of kan een personeelslid zijn of haar dag niet hebben. Onnodig kwetsende of irrelevante opmerkingen worden door ons verwijderd.

Naam wordt geplaatst bij uw reactie, e-mailadres niet.