El Gaucho 'Argentijnse Grill'

El Gaucho | Leiden | Logo
  • Adres: Steenstraat 59a | 2312 BV | Leiden
  • Telefoonnummer: 0715132530
  • Website: gaucholeiden.nl
  • Type: restaurant
  • Getest op: 17 juli 2021
  • Besteld: Costillas De Cerdo
  • Prijs: € 19,50
  • Inclusief: bijgerecht naar keuze en knoflooksaus

Eerste indruk

Van een eerste indruk is geen sprake meer bij het authentieke Argentijnse grillrestaurant El Gaucho. Het restaurant is midden in het oude centrum van Leiden gevestigd, vlakbij het Centraal Station en het gedeelte van Leiden waar de meeste uitgaansgelegenheden gevestigd zijn. Vroeger was El Gaucho gevestigd in het naastgelegen pand, maar daar is nu een hamburgerrestaurant gevestigd. Die locatie vond ik persoonlijk meer authentiek Argentijns uitstralen, maar de hoek locatie waar het restaurant nu zit straalt meer klasse uit en biedt het restaurant meer ruimte voor zitplaatsen.

El Gaucho is een echt grillrestaurant waar je bij binnenkomst direct langs de houtskoolgrill loopt. Alles draait hier om lekker vlees. De Bife de lomo (ossenhaas) is hier echt legendarisch. Je mes glijdt er zo door heen en niet onbelangrijk, je kunt hem zo groot krijgen als je zelf wilt. Op de menukaart gaat deze tot 500 gram, maar ze leggen ook zo een kilo op de grill voor je. Persoonlijk hou ik ervan om de keuze zelf te maken, ook voor spareribs. Waar het restaurant eerder een onbeperkte spareribs optie had, is die nu weg van de menukaart die je ter plaatse krijgt. Op het menu op de website van El Gaucho staat deze optie vandaag (17-7-2021) nog wel. Wel staat er op de menukaart in het restaurant naast de 'Costillas de cerdo (900-950 gr)' oftewel de 'Perfect gemarineerde spare ribs (varkensvlees)' voor € 19,50, de optie voor een 'Extra stuk spare ribs' voor € 7,00.  Als je nagaat dat 900-950 gr een vrij forse portie is (ca. 3 halve ribs met altijd vrij lange botten) is dat met nog een extra stuk (1 halve rib) erbij (€ 19,50 + € 7,00 = € 26,50) voor veel mensen wat zij gegeten zouden hebben bij het bestellen van onbeperkt spareribs (was ook € 26,50). Het maakt dus allemaal niet zoveel uit.

Bezorgen doet El Gaucho niet, maar mijn ervaring is dat afhalen wel mogelijk is. Ik weet niet of dit altijd kan, maar mijn ervaring is dat als de bezetting van het restaurant het toelaat je het gewoon meekrijgt.

Wat is goed?

El Gaucho heeft aparte spareribs. Het zijn spareribs die wat zout smaken en zonder een plakkerige marinade. Je handen blijven ook bijna schoon tijdens het eten. Ze zijn wel gemarineerd, maar de smaak van de marinade is minder aanwezig. Je proeft echt het vlees, natuurlijk voorzien van een lekkere houtskoolsmaak. Wij waren met een aardige groep gaan eten bij El Gaucho en dan merk je dat de meningen verdeeld zijn aan tafel.

Want dan ga je een beetje vergelijken met andere spareribs. Of je discussieert met elkaar over wat er wel of niet goed is aan de spareribs. Wij trokken met elkaar de conclusie dat de spareribs gewoon dik in orde zijn. Goed vlees, vol van smaak en niet onbelangrijk, het vlees komt mooi los en schone botten blijven over. De spareribs hebben een lekkere bite, dus verwacht niet dat het al los laat bij het oppakken van een bot. Je moet het er echt af eten. Het zijn vrij grote ribs met lange botten, maar er zit niet overdreven veel vlees tussen. De spareribs waren verder zonder botrestjes, dus perfect schoongemaakt voor bereiding. De spareribs zijn gewoon zoals ze bij een goed restaurant horen te zijn. De bereiding heeft de kok hier prima onder controle. Maar het bereiden van lekkere stukken vlees kun je wel overlaten aan de koks van El Gaucho. 

Voor een authentiek grillrestaurant met houtskoolgrill midden in het centrum van Leiden is de prijskwaliteitverhouding prima. 

Wat kan beter?

Wat ik persoonlijk vooral toch wel mis is een lekkere zoete marinade. Het hoeft niet eens geserveerd te worden met een marinade, maar het zou al fijn zijn als er een soort BBQ saus en/of zoete BBQ marinade op tafel staat zodat je dit zelf naar smaak kunt aanbrengen. Wij hebben allemaal de spareribs gecombineerd met een ander gerecht. Sommigen hebben de 'Gran parillada Mixta' oftewel Mixed Grill gekozen, waar een halve rib in zit en zelf heb ik de 'Bife de lomo' oftewel Ossenhaas gekozen met daarbij een extra stuk sparerib. Enerzijds omdat de ossenhaas hier onovertroffen is, maar anderzijds omdat de spareribs van El Gaucho gewoon niet lekker genoeg zijn om er 3 stukken van op te eten. Dit heb ik een keer gedaan en toen spijt van gehad. Meningen kunnen verschillen, dus laat het vooral bij de reacties hieronder weten als jouw ervaring anders is. 

Het personeel vond ik deze avond ook iets minder bedienen. Normaal ben ik gewend dat de bediening hier echt top is, maar gisterenavond viel het iets tegen. Het was een vrijdagavond, dus erg druk, maar het personeel had ondanks deze drukte wel tijd om continu voor de ramen waar de gasten zitten een sigaret te roken. Ik heb dat zelf niet eerder meegemaakt, niet bij El Gaucho, maar ook niet bij andere restaurants. In een restaurant, zeker in het weekend, is het van laten we zeggen 17.00 uur tot ca. 21.00 uur, dus zo'n 4 uur, spitstijd. Lijkt me toch wel dat 4 uur werken zonder pauze moet kunnen als het restaurant vol zit? Maar dat is mijn mening, misschien is het wel gebruikelijk in restaurants om meerdere pauzes te hebben op een avond. Ik zal daar verder niet over oordelen. Mij viel in ieder geval op dat de bediening deze avond anders was dan ik gewend ben. Heb jij een andere ervaring met El Gaucho? Laat het dan vooral hieronder weten bij de reacties. 

Beoordeling

Op dit moment geef ik de spareribs van El Gaucho een 7,5. De spareribs zijn hier prima en je zult er geen spijt van krijgen. Maar mocht je twijfelen, weet dan dat je de spareribs ook per halve rib kunt bestellen en ze zo ook kunt combineren met andere gerechten. Als El Gaucho toch besluit een lekkere saus of marinade los bij te serveren hebben deze spareribs de potentie om een 8 of hoger te scoren. Maar als je een echte vleesliefhebber bent, dan moet je gewoon een keer bij El Gaucho langs geweest zijn voor een lekker stuk vlees van de houtskoolgrill. 

7,5, chapeau!
Wat vind jij van deze beoordeling?

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Wat vind jij van El Gaucho 'Argentijnse Grill'?

Bekijk resultaten

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen

Huisregels

Ga respectvol om met ondernemers. Om verschillende redenen kunnen de spareribs een keer tegenvallen, of kan een personeelslid zijn of haar dag niet hebben. Onnodig kwetsende of irrelevante opmerkingen worden door ons verwijderd.

Naam wordt geplaatst bij uw reactie, e-mailadres niet.