Ribs Of The Year Award 2021

Van al die spareribs kunnen er natuurlijk maar 1 de lekkerste zijn. Van maar liefst 58 locaties, waaronder slagerijen, poeliers, (afhaal)restaurants en cateringbedrijven, zijn de spareribs door ons gekocht en getest. Uiteindelijk zijn er 3 locaties geselecteerd voor de finale op 15 januari 2022.


Finalisten Ribs Of The Year Award 2021

De top 3 is enigszins gewijzigd door het sluiten van Joe's Spare Ribs & More in Nieuwegein. Want de echte spareribsliefhebber weet dat Joe's Ribs een plaats verdient in de finale. Maar ook zonder Joe hebben we nog steeds 3 waanzinnig lekkere spareribs die je absoluut een keer in je leven geproefd moet hebben:


Samenwerking met weekblad Panorama

Onlangs zijn wij benaderd door weekblad Panorama. Bij dit echte mannenmagazine werkt Ryan, naast journalist ook een echte spareribsfan. Ryan gaat verslag doen van de finale, die op 15 januari 2022 plaatsvindt in de slagerij van Peter Jan van den Broek in Den Haag. Peter Jan van den Broek is winnaar van de Spareribs Trophy 2017, een vakwedstrijd georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). Voor deze verkiezing was Peter van den Broek ook jurylid in 2018. Wij zijn daarom zeer vereerd dat Peter van den Broek bereid is ons bij deze kluifklus te helpen om een professioneel oordeel te vellen over de voor de finale geselecteerde spareribs. Ook ontvangt Peter van den Broek op de finaledag de Slagersprijs 2021, want de kwaliteit van zijn spareribs is door geen enkele andere slager overtroffen. 

Het verslag van Panorama is via deze link gratis online te lezen


Finale Ribs Of The Year Award 2021

Op 15 januari 2022 heb ik Ryan, de journalist van Panorama, om 14.00 uur opgehaald bij Leiden Centraal. Na een korte kennismaking zijn we samen op pad gegaan naar achtereenvolgens Snackland Huizen, Sam's King Ribs in De Meern, La Payuca om tot slot naar slagerij P.J. van de Broek in Den Haag.


Snackland in Huizen

We zijn door eigenaar Zakaria ontzettend gastvrij ontvangen. Na een uitgebreide rondleiding werden er gelijk 3 complete porties spareribs op tafel gezet voor journalist Ryan, de fotograaf en mij zelf inclusief friet en sauzen. We voelden ons bijna schuldig dat we nog verder moesten naar andere restaurants. Wat een waanzinnig lekkere spareribs maakt Zakaria! Ik heb me met veel moeite in kunnen houden en één halve sparerib opgegeten. Bijna schuldig Zakaria gevraagd de rest in te pakken. Klein detail, aan het einde van de dag met deze spareribs nog naar vrienden geweest waar ze erg in de smaak vielen!

Zakaria is enorm trots op zijn restaurant, zijn spareribs en zijn marinade. En terecht, want op deze prijswinnende snackbar die ooit al eens verkozen is tot lekkerste snackbar van Nederland, is echt niets aan te merken. De keuken is voorzien van de beste apparatuur om de spareribs zo goed mogelijk te kunnen bereiden. Dit bewijst maar weer eens dat als je de beste spareribs wilt serveren serveren, dit ook betekent dat er geïnvesteerd moet worden in goede apparatuur. 

De spareribs worden eerst gekookt in speciale kasten, waarna ze af gegrild worden op een professionele gas grill. Dit was volgens Zakaria een flinke investering. Op de gasgrill worden ze ruim voorzien van de waanzinnig lekkere zoete marinade, waarvan het recept geheim is. Het is een uniek recept, de marinade heb ik nog nergens anders geproefd. Ook niet iets wat in de buurt komt. Het is daarom logisch dat Zakaria er alles aan doet om het recept geheim te houden voor anderen.

Alles is super schoon en het personeel is uiterst vriendelijk. Zo'n snackbar gun je iedere gemeente van Nederland. Als ondernemer heb ik veel respect voor de manier waarop Zakaria dit bedrijf runt. Het moet een enorme uitdaging zijn om elke dag weer aan die standaard te moeten voldoen en de klanten altijd dezelfde kwaliteit op te dienen. Ik kan nu al al niet meer wachten tot mijn volgende bezoek aan Snackland!

Sam's King Ribs in De Meern

Met een bodem in onze magen verlieten we enigszins aan de late kant Snackland Huizen, waarna we op weg gingen naar Sam's King Ribs in De Meern. Na ongeveer 3 kwartier rijden arriveerden we bij ons 2e adres om hier de spareribs op te halen. Ook bij Sam's King Ribs werden we weer ontzettend gastvrij ontvangen door eigenaar Sam. Ook hier een trotse en uiterst vriendelijke eigenaar die geïnvesteerd heeft in de juiste apparatuur om ook hier de beste spareribs te kunnen bereiden.

Ook Sam heeft een geheime zelf gemaakte marinade, die hij samengesteld heeft uit ingrediënten die gebruikt zijn bij andere restaurants waar Sam in zijn leven gewerkt heeft. Door van alle marinades het beste te nemen is Sam in staat geweest om tot deze waanzinnig lekkere marinade te komen. De spareribs bij Sam's KIng Ribs zijn fenomenaal en zijn op dit moment de hoogste beoordeelde spareribs op SpareribFans.nl met maar liefst een 9,5 als beoordeling. Echte koningsribben dus!

De spareribs worden eerst gekookt in speciale bakken, waarna ze af gegrild worden op een professionele lavagrill. Dankzij deze lavagrill krijgen de spareribs een echte grillsmaak. Ondanks dat het geen houtskoolgrill is dacht slager Peter Jan van den Broek wel dat deze spareribs op houtskool bereid zijn. Precies de smaak die je verwacht bij lekkere spareribs!

Sam bood ons een stukje sparerib aan zonder marinade, maar enkel alleen gekookt en voorzien van kruidenrub. Ook dit stuk was al waanzinnig mals en lekker. Behendig werden de voorgekookte spareribs op de lavagrill gelegd, flink gedraaid en meerdere keren voorzien van marinade. Het proces van draaien en marineren herhaalde zich enkele minuten en door de vlammen van de hete lavagrill kregen de spareribs een lekkere grillsmaak.

De keuken is open bij Sam's King Ribs en daardoor is voor alle klanten te zien hoe schoon het is. Alles is hier echt tip top in orde. We moesten ons enorm inhouden om niet al even te proeven van de lekkere spareribs, maar we hebben nog een 3e adres te gaan. Op naar Woerden!

La Payuca in Woerden

Van De Meern naar Woerden is nog geen kwartier rijden en we kwam dus vrij vlot aan bij La Payuca in Woerden. Helaas konden wij bij La Payuca in Woerden geen interview afnemen met eigenaar Santos, maar we werden uitstekend te woord gestaan door Alia. 

La Payuca is al vele jaren te vinden in de toplijsten van spareribsliefhebbers. Het gerucht gaat, zo hoorden wij van de manager van La Payuca, dat een andere spareribsliefhebber die via een website recensies schreef over restaurants, na een bezoek aan La Payuca in Woerden gestopt is met deze website. Hij had de beste spareribs gevonden en is daar nu nog steeds vaste klant. Dat kan ik me goed voorstellen, want ook ik ben langere tijd maandelijks naar Woerden gereden voor de lekkerste spareribs. Die marinade is misschien wel de lekkerste marinade die ik ooit geproefd heb. 

De spareribs worden hier op echt Argentijnse wijze bereid op een professionele houtskoolgrill. Aan de vele bonnen op de toonbank is te zien dat in coronatijd de spareribs van La Payuca gretig aftrek vinden onder de inwoners van Woerden en omstreken. De spareribs worden bij het af grillen voorzien van een fenomenale zoete marinade. Ook hier weer een geheim recept, zo vertelde eigenaar Santos mij eerder. Jaren is er aan gewerkt om het recept van de marinade helemaal te perfectioneren. Santos is de enige met het geheime recept. Eerder heb ik stiekem met een schuin oog kijkend naar de kok gezien dat de spareribs direct na het af grillen nog een keer helemaal door de marinade gaan alvorens ze op het bord gelegd worden. 

La Payuca is een echt authentiek Argentijns restaurant. Bij binnenkomst ruik je gelijk de geur van de grill. De inrichting is vrijwel helemaal van hout en de stoelen zijn voorzien van echte koeienvacht. Ik heb de indruk dat de bediening bijna volledig Spaans dan wel Zuid-Amerikaans is. Ook hier is alles tip top in orde. Alle spareribs zijn binnen, nu op naar Slagerij P.J. van den Broek in Den Haag!

De finale bij Slagerij P.J. van den Broek in Den Haag

Omstreeks 18.30 uur arriveerden wij bij Slagerij P.J. van den Broek in Den Haag. De slagerij is gevestigd in een historisch pand uit 1896, dat altijd in gebruik is geweest als slagerij. Het personeel was er ook aanwezig en na een uitgebreide rondleiding door de slagerij was het tijd voor de finale. Vader en zoon van den Broek, beiden slagers, hebben de moeilijke taak om uit deze 3 fantastische spareribs de beste aan te wijzen. Eerst werd er geroken aan de spareribs, daarna werd de kwaliteit van het vlees gecontroleerd, vervolgens de bereidwijze en daarna de smaak van zowel vlees als marinade. Gelukkig vonden beide heren alle spareribs lekker, dus moet de beslissing vallen op basis van de kleinste details.

1e plaats: Sam's King Ribs in De Meern

Winnaar van de avond is Sam's King Ribs. Beide heren zijn hier bijzonder enthousiast over. De smaak van de marinade is door en door, wat zoveel betekent dat de marinade goed doortrekt in het vlees. Het lijkt erop dat het behendig draaien van de spareribs en het continu aanbrengen van marinade hier aan bijgedragen heeft. Beide heren vinden het goed verzorgde spareribs met het vlies eraf zoals het hoort. Het vlees is nog wel iets te gaar, maar dat is volgens de heren het gevolg van het vooraf koken i.p.v. het volledig braden of grillen. De marinade vinden de heren erg lekker. De grillsmaak kon erg op waardering rekening van onze keurmeesters. Al met al een terechte winnaar van de SpareribFans.nl Ribs Of The Year Award 2021!

2e plaats: Snackland Huizen

Beide heren zijn erg te spreken over de kwaliteit en bereiding van het vlees. Het zijn mooie hele stukken spareribs. Het is een correcte rib met het vlies eraf, zoals het volgens de heren hoort. De spareribs zijn erg gaar, het vlees valt zo van het bot af. Beide heren vinden ze iets te gaar, maar zijn ook van mening dat veel consumenten dit erg kunnen waarderen. Jammer was het ontbreken van een echte grillsmaak. Een gevolg van de bereiding op gas i.p.v. bijvoorbeeld een lavagrill of houtskoolgrill. De marinade is erg lekker, licht pittig en als enige puntje iets teveel gember. Verder een uitstekende rib waarbij zoon Peter zei: 'Als ik dit krijg in een restaurant eet ik gewoon hele lekkere spareribs'. Een terechte 2e plaats waar Snackland in Huizen enorm op trots op kan zijn!

3e plaats: La Payuca in Woerden

De 3e plaats van deze verkiezing gaat naar La Payuca. De marinade valt enorm in de smaak en ik betrap vader van den Broek erop dat hij continu nog even proeft van deze fenomenale marinade. Vader van den Broek vatte dit mooi samen door aan te geven 'Hier zit een goed zoetje doorheen'. Maar het gaat niet alleen om marinade, het gaat natuurlijk ook om de kwaliteit en de bereiding van het vlees. Het vlees vinden de heren iets minder en ook het vliesje zit er bij alle stukken nog op. De heren vinden het vlees t.o.v. de andere finalisten het minst verzorgd. Het vlees is ook droger dan het vlees van de andere finalisten. Dit komt volgens de slagers waarschijnlijk door het te lang koken. Het is ontzettend jammer, want La Payuca is in staat om veel betere spareribs af te leveren.

Uitslag SpareribFans.nl Ribs Of The Year verkiezing 2021:

  1. Sam's King Ribs in De Meern
  2. Snackland in Huizen
  3. La Payuca in Woerden