Restaurant De Gaanderij

Restaurant De Gaanderij | Leiden | Logo
  • Adres: Nieuwstraat 32 | 2312 KC | Leiden
  • Telefoonnummer: 0715133728
  • Website: branderij.nl
  • Type: restaurant met afhaal- en bezorgservice
  • Getest op: 30 mei 2021
  • Besteld: Sticky spareribs
  • Prijs: € 19,50
  • Inclusief: knoflooksaus, salade, frites, mayonaise en vochtige tissue.

Eerste indruk

De Gaanderij is al tientallen jaren een bekend restaurant in Leiden. Zelf heb ik tijdens Leiden Culinair, een food-festival waar de Leidse horeca zich etaleert met lekker eten, kennis gemaakt met de Gaanderij. Leiden Culinair duurt een paar dagen, en ik heb in die paar dagen minstens 5 keer spareribs gehaald bij De Gaanderij (maar kan ook zomaar 10 keer geweest zijn, het is al een paar jaar terug). Daar kort met de eigenaar en/of manager gesproken en besloten eens een bezoek te brengen. Bezorgen was toen niet mogelijk en parkeren is daar best een ding. Het is echt middens in het oude centrum. Ik heb er sindsdien een aantal keer met vrienden gegeten, een keer afgehaald en nu een paar keer laten bezorgen. Daar eten, afhalen of laten bezorgen, het is eigenlijk altijd goed geweest. 

Dan nu over de bestelling van vandaag. Om te beginnen moet ik mijn excuses aanbieden aan het restaurant. Ik probeer altijd Thuisbezorgd te ontwijken i.v.m. de naar mijn mening onredelijk hoge commissie die restaurants betalen in een tijd dat de horeca het financieel zo zwaar heeft. Vandaag heb ik eigenlijk zonder op de website van het restaurant te kijken via Thuisbezorgd besteld. Sorry! Via de website van het restaurant heb je de mogelijkheid om via onlinemaaltijd.nl, een initiatief om de horeca te steunen tijdens de coronacrisis, te bestellen. Natuurlijk had ik dat moeten doen, maar als hij trek krijgt in spareribs van De Gaanderij moet jij ze natuurlijk zeker via deze weg bestellen. 

Ik had de spareribs op een zondag besteld. Moest er ruim een uur op wachten, maar vrij logisch en helemaal prima. Bezorger kwam het netjes afgeven, fooitje gegeven en het eten was nog prima warm. Tot zover helemaal top.

Wat is goed?

De bestelling kwam netjes in een tas binnen. Verassing was de vochtige tissue, dat maak je niet vaak mee bij afhalen of bezorgen. De friet zag er heerlijk uit, dat vond mijn vriendin ook en voordat ik kon begonnen had zij haar slag al geslagen. Uitstekende friet, je merkt hier duidelijk dat het van een goed restaurant komt. Na zelf ook nog wat frietjes gegeten te hebben de bak met spareribs opengemaakt. Verpakt in een aluminium wegwerpbak met eromheen nog aluminiumfolie waren de kleine baby back ribs nog lekker warm. Het waren hele kleine ribs, maar dat weet ik nog wel van vorige keren. Ik heb de indruk dat alle spareribs bij 1 leverancier (slachterij?) vandaan komen en dat De Gaanderij daarom perfect in staat is om een constante kwaliteit te leveren. De marinade is vrij dik en de spareribs zijn flink ingesmeerd. Het vlees zelf is van uitstekende kwaliteit en de spareribs worden voor bereiding goed schoongemaakt, want nergens een hard stukje bot geproefd.

Al met al dus prima ribs met een prima bite. Er zat best veel vlees tussen de botten, die ook hier mooi schoon overbleven. De kok heeft de bereiding hier prima onder controle. 

Prijs is prima in verhouding met wat je ervoor krijgt. De spareribs zijn hier iets duurder dan elders in Leiden, maar omdat De Gaanderij natuurlijk in de eerste plaats een restaurant is, betaal je gewoon iets meer. Als ik ook kijk naar de hoeveelheid, zoals je op de foto kunt zien bijna 2 hele strengen kleine ribs, is de prijs in verhouding tot de hoeveelheid.

Friet was ook precies voldoende en smaakte zoals ik hierboven al aangaf top! Maar van een restaurant als De Gaanderij had ik ook niet anders verwacht. Als restaurant moet je gewoon goede friet serveren. Knoflooksaus, salade en mayonaise kan ik niet beoordelen, heb ik niet op gegeten. 

Wat kan beter?

De spareribs zijn hier gewoon van uitstekende kwaliteit. Als ik op een hoger cijfer uit wil komen dan stel ik mij altijd de vraag: 'Zou ik ze morgen weer willen eten?' en dan moet ik toch eerlijk bekennen dat ik daar nu 'Nee' op zou antwoorden. Dat heeft puur te maken met de machtige marinade. Die is lekker, maar dan wel lekker voor maximaal 2 keer per maand. Ik zou De Gaanderij aanraden eens te experimenteren met meerdere keuzes in marinades. Bijvoorbeeld een zoetere variant en misschien wel een BBQ marinade of pittige marinade voor de liefhebber. Maar dit is puur mijn mening, er zullen genoeg spareribsliefhebbers zijn die ze iedere week (of zelfs vaker) zouden willen eten. Het bedrijf claimt de lekkerste spareribs van Leiden te hebben en gezien de kwaliteit van de spareribs mogen ze dit best uitdragen, ook al zullen ze die 1e plek naar mijn mening misschien wel moeten delen met anderen. 

Verder worden ook hier de spareribs bereid in de oven en voor zover ik kon proeven niet op houtskool. Perfect gegrilde spareribs op houtskool krijgen bij mij in de regel een hoger cijfer dan spareribs uit de oven. Misschien kan De Gaanderij eens onderzoeken of op houtskool (af)grillen (bijv. via een Green Egg of Black Bastard) in de toekomst mogelijk is?

Beoordeling

Op dit moment geef ik de spareribs van restaurant De Gaanderij een 8,5. Zelden eet ik betere spareribs en Leidenaren mogen zich gelukkig prijzen met een restaurant waar deze topkwaliteit spareribs naast eten op locatie ook afgehaald én thuisbezorgd kunnen worden. Ga er gerust langs of bestel ze vanuit huis, je krijgt er absoluut geen spijt van! De Gaanderij mag zich officieel leverancier van SpareribFans,nl Topribs noemen!

8,5, chapeau!


Winnaar SpareribFans.nl Topribs award

Op maandag 28 juni 2021 hebben wij Restaurant De Gaanderij officieel laten weten dat ze de SpareribFans.nl Topribs award gewonnen hebben. Wij hebben Restaurant De Gaanderij een aantal vragen gesteld over de spareribs. De antwoorden hebben wij verwerkt in het stuk hieronder.

40 jaar hetzelfde recept

Restaurant De Gaanderij heeft al bijna 40 jaar hetzelfde recept voor het bereiden van de spareribs. Elles Bemelman, ondernemer en al 20 jaar werkzaam in het prachtige pand in de oude distilleerderij Onder De Boompjes, is daarom bijzonder trots op het ontvangen van de SpareribFans.nl Topribs award. 

Heerlijk eten

Met groot enthousiasme en liefde voor lekker eten werkt Elles samen met haar fantastische team aan de beleving van gezelligheid en heerlijk eten voor haar gasten op het niveau van een bistro. Daarbij helpt natuurlijk ook de erg goede chef die altijd de kwaliteit waarborgt. De spareribs worden ook verwerkt in andere gerechten, zoals op de nacho's en in salades.

Smaak van de spareribs

De rijke en volle smaak van de spareribs van Restaurant De Gaanderij is wat zoetig. Ze zijn intens Provençaals gekruid, hebben een licht pittige bite en zijn voorzien van een dikke laag plakkerige (sticky) marinade. Om dit te bereiken worden ze 3 keer afgelakt. 

Recept van de spareribs

Sinds 1982 staan de spareribs, bereid volgens een recept meegebracht van Canada, op het menu. Het recept is sindsdien geperfectioneerd en er is hard gewerkt aan de juiste gaarheid waardoor ze uitstekend met mes en vork gegeten kunnen worden. Na signalen dat de spareribs te pittig waren is besloten het recept aan te passen en de hoeveelheid sambal te halveren. Er zijn weleens andere kruiden of marinades geprobeerd, maar dat is niet positief ontvangen door de klanten, aldus Elles.

Favoriete spareribs

Ook eigenaar Elles is fan van de spareribs van haar Restaurant De Gaanderij. Vooral van de spareribs in combinatie met de eigen verse, romige knoflooksaus en met ijskoude witte wijn erbij geniet Elles met volle teugen. Niet eerder hebben haar spareribs een prijs gewonnen, maar Elles ontvangt wel al jaren complimenten van klanten. Daarnaast staat Elles altijd open voor feedback en wordt daar ook altijd iets mee gedaan. 

Tip voor de thuiskok

Natuurlijk hebben wij Restaurant De Gaanderij gevraagd om een tip voor de thuiskok of voor een restaurant dat nog worstelt met de bereiding. Elles geeft aan dat goed marineren, in het geval van Restaurant De Gaanderij minimaal 48 uur, en het precieze afkoken de basis zijn voor goede spareribs. 

Eten bij Restaurant De Gaanderij

Restaurant De Gaanderij is gevestigd in de oude binnenstad van Leiden. Eten bij Restaurant De Gaanderij is daarom perfect te combineren met een bezoek aan Leiden. Dat kan met de auto, want er is voldoende parkeergelegenheid op loopafstand van De Gaanderij, maar ook met het openbaar vervoer. Vanaf Leiden Centraal loopt u zo door de gezelligste winkelstraat van Leiden, de Haarlemmerstraat, Restaurant De Gaanderij tegemoet. Restaurant De Gaanderij is van dinsdag t/m zondag geopend van 17.00 uur tot 00.00 uur, uitgezonderd zaterdag, dan opent het restaurant om 14.30 uur.

Onbeperkt spareribs eten

De echte spareribliefhebber kan zijn slag slaan op zondagavond. Dan zijn de spareribs onbeperkt te eten voor € 22,00. 
Wat vind jij van deze beoordeling?

Rating: 5 sterren
2 stemmen

Wat vind jij van De Gaanderij?

Bekijk resultaten

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen

Huisregels

Ga respectvol om met ondernemers. Om verschillende redenen kunnen de spareribs een keer tegenvallen, of kan een personeelslid zijn of haar dag niet hebben. Onnodig kwetsende of irrelevante opmerkingen worden door ons verwijderd.

Naam wordt geplaatst bij uw reactie, e-mailadres niet.