Spareribsnieuws


Van al die spareribs kunnen er natuurlijk maar 1 de lekkerste zijn. Van maar liefst 58 locaties, waaronder slagerijen, poeliers, (afhaal)restaurants en cateringbedrijven, zijn de spareribs door ons gekocht en getest. Uiteindelijk zijn er 3 locaties geselecteerd voor de finale op 15 januari 2022. En die finale is gewonnen door Sam's King Ribs in De Meern. Aan mij, Lex, de eer om de prijsbeker langs te brengen op 11 februari 2022, samen met mijn vleesmaatje Kamado James. En natuurlijk kunnen we niet bij Sam langsgaan zonder van zijn fenomenale spareribs te genieten. 

Bij toeval ben ik bekend geraakt met Sam. Mijn dochter is meervoudig beperkt en die gaat soms uit logeren naar een logeerhuis in Montfoort, wat vlakbij De Meern ligt. Toen we haar ophaalden rond etenstijd in de zomer van 2021, besloten we in de buurt wat te gaan eten. Mijn oog viel op de vele positieve reacties over Sam's koningsribbetjes. Je verwacht het niet, maar toen de ribbetjes al opgediend werden zei ik tegen mijn vriendin 'dit zouden weleens de beste spareribs kunnen zijn' en niets was minder gelogen: ze zijn fantastisch! Ondertussen was Sam druk bezig om het mijn dochter naar de zin te maken met kleurplaten en stiften. Sam is een dankbare hardwerkende en uiterst vriendelijke ondernemer die je het ook gewoon het succes gunt. 

Op 11 februari ben ik samen met Kamado James langs geweest om Sam de prijsbeker te overhandigen, net als posters en stickers voor op zijn ramen. Natuurlijk nog even blijven eten. Wat waren ze weer verschrikkelijk lekker! Wat ook de slagers van Slagerij P.J. van den Broek opviel, onze jurypanel voor de Ribs Of The Year 2021 verkiezing, was dat de marinade echt door en door in het vlees getrokken was. Ik heb er zelf bijgestaan hoe Sam de spareribs af grilt, het moment waarop de spareribs gemarineerd worden. Continu draait Sam de spareribs wild om en marineert hij ze opnieuw. De marinade is verschrikkelijk lekker en uniek in zijn soort. De lavagrill maakt het vervolgens af en geeft de spareribs een echte grillsmaak, net alsof ze van de houtskool-barbecue komen. Als ik dit zo opschrijf krijg ik weer trek, terwijl mijn maag nog bezig is de maaltijd van gisterenavond te verwerken. Sam bedankt! En tot snel!

Uitslag SpareribFans.nl Ribs Of The Year verkiezing 2021:

  1. Sam's King Ribs in De Meern
  2. Snackland in Huizen
  3. La Payuca in Woerden
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Elke echte liefhebber van spareribs moet er weleens geweest zijn: Joe's Spare Ribs & More in Nieuwegein. Helaas heeft dit favoriete vleeswalhalla vorig jaar de deuren moeten sluiten vanwege de gezondheidssituatie van Joe's vrouw. De zorg voor zijn vrouw in combinatie met het runnen van Joe's bleek niet haalbaar. Gelukkig is daar nu een oplossing voor gevonden en kunnen Joe's overheerlijke ribbetjes weer besteld worden. Joe's blijft gewoon op de oude locatie aan de Schoolstraat 9 in Nieuwegein. Een nieuwe eigenaar gaat de zaak draaien, maar Joe blijft de spareribs maken zodat de Baby Back Ribs nog steeds volgens zijn geheel eigen stijl gemarineerd en klaargemaakt worden. Wij wensen natuurlijk Joe, maar ook de nieuwe eigenaar veel succes! Mocht daar vanuit Joe's interesse voor zijn dan zullen wij binnenkort een interview afnemen om de nieuwe eigenaar voor te stellen. 

  • Klik hier om naar de website van Joe's te gaan
  • Klik hier om naar de pagina op SpareribFans.nl van Joe's te gaan
Rating: 0 sterren
0 stemmen

Wij spareribsliefhebbers van SpareribFans hebben in 2021 van maar liefst 58 locaties de spareribs getest. 9 locaties hebben een Topribs Award (beoordeling >8) gekregen en 3 een Ribmeister Award (beoordeling >9). We hebben daarom een selectie gemaakt van de top 3 spareribs, die we zaterdag 15 januari 2022 opnieuw gaan afhalen om nogmaals te testen. Wij hebben hiervoor hulp gevraagd aan spareribfan Peter Jan van den Broek van Slagerij van den Broek in Den Haag, tevens winnaar van de Spareribs Trophy 2017 en jurylid bij deze zelfde verkiezing in 2018. Een echte keurmeester dus die zaterdag gaat beoordelen waar de lekkerste spareribs te vinden zijn!

Weekblad Panorama heeft ons benaderd en aangeboden stuk te schrijven over het testen van spareribs. In overleg is besloten dat een journalist en fotograaf deze zaterdag meereizen langs de locaties en bij de uiteindelijke verkiezing mee testen. Van journalist en spareribfan Ryan zal uiteindelijk een item verschijnen in mannenblad Panorama. Dit zal meer naamsbekendheid voor SpareribFans.nl opleveren, waarbij de verwachting is dat ook meer spareribliefhebbers tips door geven waar de beste spareribs te vinden zijn. 

Doordat Joe's Spare Ribs & More gesloten is hebben we de top 3 aangevuld met La Payuca in Woerden. Al jaren ben ik persoonlijk fan van La Payuca, maar de laatste keer dat ik haalde om de spareribs ook daadwerkelijk te testen was de kwaliteit van het vlees niet wat ik gewend was. Helaas kwam La Payuca toen niet in aanmerking voor een Ribmeister Award, maar om de finale waardig af te sluiten hebben we unaniem besloten La Payuca toe te voegen aan de top 3.

De spareribs die in aanmerking komen voor de Ribs Of The Year Award zijn:

Ook zullen we aanstaande zaterdag aan Slagerij van den Broek de Slagersprijs 2021 uitreiken. Ook hiervan zal weekblad Panorama verslag doen. Een terechte winnaar, want de spareribs van Slagerij van den Broek waren absoluut de beste ribs die wij bij slagersbedrijven en poeliers konden vinden in 2021.

Meer informatie:

Rating: 0 sterren
0 stemmen

De echte spareribsliefhebber moet Joe's kennen. Misschien ken je Joe al van zijn tijd bij American Steakhouse Broadway aan de Oudegracht in Utrecht, waar hij 18 jaar gewerkt heeft. Maar misschien ben je de afgelopen jaren ook wel bij zijn eigen afhaalrestaurant in Nieuwegein geweest, waar je al sinds 2021 terecht kunt voor de beste spareribs. Joe heeft een geheel eigen stijl ontwikkeld bij het marineren en klaarmaken van Baby Back Ribs. De recensies zijn lovend en met veel plezier denk ik terug aan de tijd dat ik regelmatig bij Joe's spareribs af liet halen door mijn vriendin, die er regelmatig langs reed uit werk. Onlangs ook voor deze website een bezoek gebracht en de spareribs zijn nog steeds waanzinnig lekker. Naast dat de ziekte van Joe's vrouw natuurlijk een trieste reden is om te moeten stoppen, is het sluiten ook een enorm gemis voor de spareribsliefhebbers in Nederland. Wij wensen Joe veel sterkte toe de komende tijd en hopen dat hij in de toekomst weer mogelijkheden vindt om opnieuw zijn legendarische spareribs te serveren. Joe's Spare Ribs & More sluit op 19 december 2021.

Klik hier om naar de website van Joe's Spare Ribs & More te gaan voor de laatste informatie. 

Update 24 januari 2022

Joe's Spare Ribs & More gaat weer open! Ik heb een bericht ontvangen van het Facebook account van Joe's Spare Ribs & More waarin aangegeven is dat de heropening gepland staat voor vrijdag 4 februari 2022. Meer volgt later!

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Spareribs worden over de hele wereld gegeten. Maar zijn spareribs eigenlijk gezond? Een paar feitjes over spareribs:

  • Spareribs zijn van nature vrij van koolhydraten en daarom vooral erg populair bij aanhangers van een koolhydraatarm dieet. De calorieën die je binnenkrijgt bij het eten van spareribs komen voornamelijk van eiwit en vet.
  • Het vet in spareribs is voor het merendeel van het type enkelvoudig onverzadigd. Dit wordt gezien als gezond vetzuur. Relatief zit ook ook veel verzadigd vet in. 
  • Spareribs bevatten veel mineralen, waaronder flinke hoeveelheden ijzer en zink. Beide mineralen spelen een belangrijke rol bij immuniteit. Daarnaast helpt ijzer ook je cellen en weefsels van zuurstof te voorzien door zuurstof in je bloedbaan te transporteren. Goed om te weten dat een gemiddeld portie spareribs ongeveer 40% van je dagelijkse zinkbehoefte en al snel 10% van je ijzerbehoefte bevat. 
  • Spareribs zijn rijk aan vitamine D. Vitamine D is een hormoonachtige vitamine die je lichaam helpt om calcium op te nemen, wat weer cruciaal is voor sterke botten en tanden. Een portie spareribs van 500 gram levert ongeveer 11% van je dagelijkse vitamine D behoefte op.
  • Spareribs zijn rijk aan vitamine B12. Vitamine B12 houdt je zenuwstelsel gezond. Daarnaast speelt het ook een rol bij de zuurstofvoorziening. Een portie spareribs van 500 gram levert ongeveer 50% van je dagelijkse vitamine B12 behoefte op.
  • Biologische spareribs hebben de voorkeur boven normale spareribs, aangezien ze beter scoren beter op dierenwelzijn, maar ook meer nutriënten zoals omega 3 kunnen bevatten.
  • Spareribs zijn goed voor bodybuilders en mensen die aan krachtsport doen vanwege het hoge gehalte aan eiwitten en de flinke hoeveelheid ijzer. 

Let wel op, bovenstaande gaat alleen over het vlees, niet over de kruiden en marinade waarmee de spareribs op smaak gebracht worden. 

Klik hier voor het originele artikel inclusief complete voedingswaardetabel op aHealtylife.nl

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Het is nu toch echt over. Simon van Schaik is op 1 juli 2021 gestopt met zijn slagerij aan de Lage Rijndijk in Leiden. Simon en zijn vrouw Erna gaan met pensioen. De slagerij, die van vader op zoon over is gegaan, was 69 jaar lang gevestigd in de Leidsche volksbuurt. 

Zelf ken ik deze slagerij van de overheerlijke carapcciospiesen die ik echt ga missen, maar toch vooral van de bekroonde spareribs die in 2016 de Spareribs Trophy gewonnen hebben. Die zijn ooit voor mij deaanleiding om eens langs te gaan bij Simon van Schaik. De Spareribs Trophy is een vakwedstrijd georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). Het recept is geheim en Simon is twee jaar bezig geweest om de marinade aan te passen tot hij perfect was. Ik heb de spareribs helaas nooit beoordeeld voor SpareribFans.nl, aangezien Simon van Schaik al kort na de start (ik ben in mei met dit project beginnen), dicht zou gaan. Ik heb Simon van Schaik wel gevraagd of hij op één of andere manier bij zou kunnen dragen aan deze website, bijvoorbeeld als jurylid. Ik ben nog in afwachting van een reactie.

Mocht Simon het slagersvak gaan missen, dan kan hij nog terecht bij een broer met drie slagerijen in Rotterdam. Ik ga eens kijken wie dat is en of ze wellicht stiekem het recept van de bekroonde spareribs gekregen hebben. Wij van SpareribFans.nl wensen Simon nog veel mooie gezonde jaren toe! 

Klik hier voor een link naar het artikel op LeidschDagblad.nl

Rating: 0 sterren
0 stemmen

Keurslager Tim Janssen uit Groesbeek heeft op 23 juni 2021 de Spareribs Trophy 2021 gewonnen. De Spareribs Trophy is een vakwedstrijd georganiseerd door de Koninklijke Nederlandse Slagers (KNS). Het testpanel van SpareribFans.nl heeft bij de slagerstesten ook spareribs van winnaars en finalisten van deze felbegeerde prijs geproefd, maar die scoren, Slagerij P.J. van den Broek uitgezonderd, vooralsnog niet hoog. De meeste slagers eindigen in de onderste helft van het klassement

Wij hebben het vermoeden dat veel slagers de spareribs koken en/of niet dagvers verkopen. Dan is het kwaliteitsverschil groot met (afhaal en bezorg)restaurants waar ze wel vers(er) bereid worden. Door Slagerij P.J. van den Broek is ons verteld dat hun spareribs volledig gegrild worden. De kwaliteit was duidelijk beter, een reden dat ook in ons algemeen klassement Slagerij P.J. van den Broek zich weet te meten met de beste spareribsrestaurants. 

Klik hier voor een link naar het artikel op Vleesplus.nl

Rating: 4 sterren
1 stem