Zelf spareribs maken

Hieronder geven wij meer informatie hoe je zelf de lekkerste spareribs kunt bereiden.


Welke spareribs moet ik kopen?

Koop verse spareribs bij de slager. Vaak zijn dit dikbevleesde spareribs, waarbij je zelf kunt kiezen tot hoever je de spareribs schoonmaakt. Je kunt ook bevroren spareribs kopen die je natuurlijk voor het bereiden moet laten ontdooien.


Het schoonmaken van de spareribs

Ik vind het zelf belangrijk om de spareribs helemaal goed schoon te maken. Volg daarvoor onderstaande stappen:

1. Verwijder als eerste het vlies

2. Schraap het vet weg van de holle zijde

3. Maak sneden rechts van de botjes

4. Snij de streng in 3 stukken

5. Verwijder vet en ketting van bovenzijde

6. Controleer je spareribs goed


1. Verwijder als eerste het vlies

Er zijn verschillende technieken om het vlies te verwijderen. Het kan met een mes, een schroevendraaier, een lepel of gewoon met keukenpapier. Zelf gebruik ik op de foto de achterkant van een lepel, maar soms gebruik ik ook een mes. Keukenpapier is handig voor extra grip bij het verwijderen van het vlies. Onderstaand 2 YouTube video's van Noskos BBQ en BBQ Junkie waarin uitgelegd wordt hoe je het vlies eenvoudig verwijderd.


2. Schraap het vet weg van de holle zijde

Als er nog veel wit vet zichtbaar is adviseer ik je dit te verwijderen. Als je ze grilt op een houtskool BBQ hoeft het in principe niet, maar als je ze voorkookt en daarna verder bereid in een hete lucht oven wil ik zo min mogelijk vet aan mijn ribs. Gebruik een scherp mes om het vet weg te schrapen.


3. Maak sneden rechts van de botjes

Je wilt natuurlijk lekkere sappige smaakvolle spareribs en dan is het belangrijk dat de bouillon bij het voorkoken toegang krijgt tot het vlees. Daarnaast wil je dat het vlees soepel los komt van de botjes bij het eten. Maak daarom dunne sneden langs één zijde van de botjes, bijvoorbeeld de rechterzijde. Je ziet ook vaak nog vet zitten of bloedvaatjes. Verwijder alles wat later tijdens het eten onplezierig kan zijn. Op onderstaande foto's zie je duidelijk de sneden bij de rauwe spareribs en bij het eindresultaat.


4. Snij de streng in 3 stukken

Snij de streng in 3 stukken zodat je spareribs straks in een grote pan passen om voor te koken. Afhankelijk van de grote van je pan kun je kiezen voor 2 of 3 stukken. Ik kies altijd voor 3 stukken.


5. Verwijder vet en ketting van de bovenzijde

Bij spareribs gaat het natuurlijk om het vlees tussen de botten. Het vlees aan de bovenzijde is niet het lekkerste vlees en daarom verwijder ik het meestal samen met al het vet. Ook hier geldt dat bij bereiding op een houtskool BBQ het niet (altijd) nodig is. Je kunt er ook voor kiezen om alleen het vet te verwijderen en de ketting te laten zitten, maar dan adviseer ik wel sneden in het vlees te maken gelijk aan de sneden aan de onderzijde (stap 3). Zo voorkom je dat je bij de eerste hap gelijk de hele ketting eraf trekt. Op de foto zie je de sneden bij de spareribs. Voordeel is dat het beter eet en dat zowel bouillon als marinade beter in het vlees trek.


6. Controleer je spareribs goed

Controleer je spareribs goed voordat je begint met voorgaren. Vooral bij de boven en onderzijde van de botjes kunnen wat splinters zitten van het zagen. Ik verwijder alle losse stukjes bot met een mes, of soms zelfs met een schaar. Halve botjes aan het uiteinde verwijder ik ook. Je spareribs zijn nu klaar voor het voorgaren.


Het voorkoken van je spareribs

De meningen zijn verdeeld over hoe je de spareribs het beste kunt voorgaren. Sommigen kiezen voor grillen, maar de meeste restaurants die wij getest hebben koken de spareribs voor of gebruiken een stoomoven. Koken is gewoon het eenvoudigst en de kans op mislukking is het kleinst. Ook kun je het doen terwijl je niet thuis bent. Onderstaand mijn stappenplan:

  1. Vul een pan met water en zet deze op het vuur
  2. Voeg alle ingrediënten toe aan het water en breng de bouillon aan de kook
  3. Zet het vuur nu op een lage stand zodat het niet meer kookt
  4. Leg de spareribs in de pan en zorg dat deze helemaal onder water staan
  5. Laat het geheel nu 5 uur staan en laat het daarna nog 1 uur koken en de spareribs zijn perfect voorgegaard

Tip: zet de pan na stap 2 in een voorverwarmde oven op 90°C en laat het 5-8 uur voorgaren in de oven.

Experimenteer wat met de tijd. Als je de tijd hebt kun je het ook 8 uur in de oven laten staan zonder het daarna te koken. Controleer de spareribs in de pan regelmatig. Zie je dat de botjes loszitten? Dan zijn de gaar en kun je verder naar het afgrillen.

Vul een grote pan met water

Breng de bouillon aan de kook

Doe de spareribs in de pan


Het grillen van je spareribs

Het grillen van je spareribs kan op verschillende manieren. Je kunt ze op de BBQ leggen, maar ook in de oven grillen. Volg onderstaande stappen:

  1. Haal de spareribs uit de pan en droog de spareribs af (of laat ze even liggen op keukenrol)
  2. Marineer de spareribs goed en laat ze bij voorkeur een x-aantal uren tot maximaal 1 dag in de marinade liggen (gekoeld)
  3. Maak ze af op de BBQ (ca. 6-10 minuten direct grillen) of in de oven op de grillstand (ca. 20 minuten op 180 graden in niet voorverwarmde oven)
  4. Zorg dat je marinade overhoudt zodat je ze tijdens het grillen iedere 5 minuten uitgebreid kunt insmeren met marinade
  5. Draait de spareribs continu om (ook in de oven)

Selecteer de grillstand op je oven

Stel de oven in op 180 graden

Grill de spareribs af in 20 minuten

Tip: als je de spareribs de volgende dag pas afmaakt, leg ze dan in de marinade met de holle kant naar boven. Zorg dat de holle kant vol ligt met marinade (zie als voorbeeld de foto hieronder). Dek het geheel af met aluminiumfolie en leg ze in de koelkast. Laat ze wel eerst afkoelen van het voorkoken en haal ze ook een paar uur voor het bereiden uit de koelkast de volgende dag.

Spareribs na het voorkomen

Spareribs gemarineerd

Spareribs in folie

Spareribs in de oven

Spareribs omgedraaid in de oven

Het eindresultaat

Mooie schone botten blijven over


Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen