Santa Maria

Santa Maria | Voorhout | Logo
  • Adres: Dinsdagse Wetering 9 | 2215 EN | Voorhout
  • Telefoonnummer: 0252218104
  • Website: santa-maria-voorhout.nl
  • Type: pizzeria/grillbar met afhaal- en bezorgservice
  • Getest op: 8 januari 2023
  • Besteld: Spare-ribs van de grill | zoet | met extra rib
  • Prijs: € 17,50 + € 4,50
  • Inclusief: friet, salade en knoflooksaus
  • Keuzes: Spare-ribs van de grill (zoet) | Mexicaanse spare-ribs (hot)

Eerste indruk

Het is net 2023 en ook in dit jaar ga ik weer op pad op zoek naar lekkere spareribs. Helaas niet zoveel reviews als de afgelopen jaren, maar mijn goede voornemen is toch wel zo'n 20 restaurants te beoordelen. Daarnaast moeten we ook de nieuwe generatie spareribstesters klaarstomen voor het vak en daarom mijn dochter van 3, ook een vleesliefhebber, meegenomen naar Pizzaria (zo staat het op de website van het restaurant geschreven) en Grillbar Santa Maria in Voorhout.

Ik ken het restaurant verder niet, maar er zijn op Google lovende recensies te vinden. Slager van Beroep Ben geeft aan dat ze hier zowel top biefstuk als top spareribs aanbieden. Sandra vindt de spareribs en de shoarma heerlijk en zowel Robby als Mark vinden het top spareribs. De lijst met recensies wordt afgesloten door Cees die het de lekkerste spareribs van de Bollenstreek vindt. Nu heb ik al aardig wat restaurants in de Bollenstreek gehad en ik ben benieuwd of ik de spareribs bij Santa Maria lekkerder vindt dan Pyramide in Noordwijk en Gebroeders Wop in Sassenheim, beiden bekroond met een Topribs Award

Eenmaal binnen ben ik vriendelijk geholpen door (naar ik aanneem) de eigenaar van Egyptische afkomst. En iedereen die deze site een beetje volgt weet dat Egyptenaren goed vertegenwoordigd zijn in onze top 10 (3x). Van de 4 uitgereikte Ribmeister Awards zijn er 2 naar een Egyptenaar gegaan. Dit kan haast niet misgaan. 

Nog even gesproken over de bereiding. Spareribs worden elke dag vers bereid. Bereiding bestaat uit koken en grillen. Daarna worden de spareribs voorzien van een marinade en gaan ze in een soort bak waar ze ook shoarma in afgrillen als het nog niet gaar genoeg is van het spit. Paar minuten gewacht. Daarna snel naar huis!


Wat is goed?

Onderweg in de auto kon ik de marinade al ruiken. En ik kan je zeggen, ze ruiken heerlijk. Binnen 20 minuutjes was ik thuis waarna het kluiffestijn kan beginnen. Eerst even alles uitgepakt voor de foto's. Het eten is keurig verpakt. Spareribs in een papieren bak met daarin aluminiumfolie om het vlees goed warm te houden. Friet zit apart in een zak. Ook krijg ik aparte bakjes salade en knoflooksaus, beiden ook ingepakt in aluminiumfolie. De spareribs uitgepakt en op mijn bord gelegd voor de foto. Een stuk met zo'n 4 botjes ging voor de foto al naar mijn dochter, dus denk die er even bij als je het portie op de foto beoordeeld. Het geheel ziet er gewoon goed en verzorgd uit. De spareribs zien er ook lekker sappig uit, glimmen mooi en ruiken goed. Ze zijn niet heet, maar ze zijn voldoende verhit dat ik ze nog warm kan opeten. 

De duidelijk zoete marinade is lekker, maar komt op mij niet heel origineel over. Het is een marinade die ik zeker vaker geproefd heb. Volgens de kok is het wel een eigen marinade die hij zelf maakt. Dat geloof ik ook, maar er zullen er meer zijn die deze combinatie van ingrediënten gebruiken voor de spareribsmarinade. Er is geen overvloed aan marinade, in de verpakking bleef vrijwel niets over, maar het is goed aangebracht en je proeft het duidelijk. 

Er zit een goede bite in het vlees. Je moet het vlees wel echt van het bot aftrekken met je tanden. Sommigen van dat lekker, zelf ben ik wel meer van fall-off-the-bone ribbetjes waarbij je het vlees van het bot af zuigt.

Al met al zijn het prima spareribs met een lekkere smaak. De basis is goed, de kok weet wat hij doet en ik denk dat de meeste klanten de spareribs hier goed kunnen waarderen. 


Wat kan beter?

Ik heb een paar verbeterpuntjes. Ik adviseer Santa Maria de spareribs toch beter in te kopen. Zoals op de foto te zien is zat er een flink stuk met mini botjes. Die stukken moet je eigenlijk gewoon niet inkopen. Ook zaten er echt veel botsplinters tussen (zie onder op de foto). Bij het schoonmaken van het vlees moet die gewoon verwijderd worden. Spareribs worden eerst grotendeels bereid, koelen dan af en worden bij het afhalen/bestellen verwarmd. Hierdoor zijn de spareribs niet door en door verhit. De botten zijn niet heet en daardoor koelen de ribbetjes weer snel af. Ook wordt de marinade pas helemaal aan het einde aangebracht. Mijn advies dit eerder te doen zodat de marinade beter in kan trekken. De smaak zat nu vooral aan de buitenzijde. Als dit opgepakt wordt door Santa Maria, ligt een beter cijfer absoluut binnen bereik!


Beoordeling

Ik heb toch wel even getwijfeld over het cijfer, maar geef de spareribs van Pizzaria/Grillbar Santa Maria een 7,0. Ik geef een 7 omdat de potentie er echt is, maar dan moet er wel gewerkt worden aan de bereiding. Het zijn goede spareribs, maar de lat ligt nu eenmaal hoog. Wat vind jij van de spareribs bij Santa Maria? Laat het vooral hieronder bij de reacties weten!

7, chapeau!
Wat vind jij van deze beoordeling?

Rating: 3 sterren
1 stem

Wat vind jij van Santa Maria?

Bekijk resultaten

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen

Huisregels

Ga respectvol om met ondernemers. Om verschillende redenen kunnen de spareribs een keer tegenvallen, of kan een personeelslid zijn of haar dag niet hebben. Onnodig kwetsende of irrelevante opmerkingen worden door ons verwijderd.

Naam wordt geplaatst bij uw reactie, e-mailadres niet.