Café de Klos

Café de Klos | Amsterdam | Logo
  • Adres: Kerkstraat 41 | 1017 GB | Amsterdam
  • Telefoonnummer: 0206253730
  • Website: dekloscafe.wordpress.com
  • Type: eetcafé met afhaalservice
  • Getest op: 25 juni 2021
  • Besteld: Mixed ribs (Mix of normal | smoked ribs)
  • Prijs: € 30,35
  • Inclusief: stokbrood met kruidenboter, salade en sauzen
  • Keuzes: Normale spareribs | Gerookte spareribs | Mixed ribs | Lady rib

Eerste indruk

Door de corona maatregelen was het al even geleden dat ik met mijn maatje Kamado James naar Amsterdam ben geweest. Het was weer eens tijd om de gezellige binnenstad van Amsterdam te bezoeken en natuurlijk combineren we dat met een goed adres voor spareribs. In mijn omgeving al een paar keer het advies gekregen Café de Klos eens te bezoeken, dus het moest vanavond maar eens gaan gebeuren. Centraal gelegen in het Amsterdamse centrum kun je van hieruit prima je avond starten. 

Bij Café de Klos kun je niet reserveren, maar wordt een 'first come, first serve' beleid gevoerd. Dat is natuurlijk altijd spannend als je, zoals wij, toch even onderweg bent om er te komen. Ik had voor de zekerheid al 2 alternatieven in de buurt opgezocht voor het geval het echt niet mogelijk was of de wachttijd enorm lang zou zijn. In de pre-corona tijd kon je even wachten aan de overkant bij het café (van dezelfde eigenaar) 't Genoodschap der Geneugten, maar door de onmogelijkheid om in Café de Klos 1,5 meter afstand te bewaren wordt het eten van Café de Klos op dit moment geserveerd in 't Genoodschap der Geneugten. Bij aankomst bleek dat we ongeveer 3 kwartier moesten wachten, maar dit kon aan de bar met een drankje. 

Doordat je even plaatsneemt aan de bar zie je om je het eten geserveerd worden en de mensen genieten van het eten. Veelvuldig komen de spareribs voorbij, waardoor je indruk bevestigd wordt dat dit toch wel de specialiteit is hier. Niet voor niets wordt op de website van Café de Klos aangegeven dat hier al 40 jaar de beroemde spareribs geserveerd worden.

Na een paar drankjes verder en een leuk gesprek met de eigenaar konden we plaatsnemen aan onze tafel. Omdat we de keuze vooraf niet goed konden maken tussen normale en gerookte spareribs gekozen voor de mixed spareribs, waarbij je 2 stukken van ieder krijgt. Let wel, je krijgt dus 4 halve ribs. Dit is aanzienlijk meer dan bij andere restaurants, waar een normale portie 2 halve ribs en een grote portie uit 3 halve ribs bevat. Niet lang hierna kwamen de spareribs al op 2 grote borden en kon het proeven beginnen.

Wat is goed?

Als ervaren spareribseter zie ik het gelijk: hier wordt kwaliteit geserveerd. De spareribs hier eet je niet, die ervaar je. Je ervaart spareribs zoals ze horen te zijn: zonder dikke kwak marinade, maar echt traditioneel bereid zoals dat honderden jaren terug ook al gebeurde. Dat is anders, wat niet door iedereen zo gewaardeerd worden als door ons, en daar schuilt voor een eetgelegenheid wel een risico. Wat ook opvalt zijn de enorm brede botten en het lijkt erop dat je niet het vlees tussen de botten, maar het vlees op de botten eet. Heel bijzonder!

We hadden ieder 2 halve ribs normale spareribs en 2 halve ribs gerookte spareribs. Op de foto zijn de donkere ribs de normale en de lichtere ham-kleurige ribs de gerookte. Ik begon met een halve rib normale spareribs. Het vlees wat ontzettend zacht en de botten schoof je er zo tussenuit. Er zat in verhouding tot wat normaal is erg veel vlees op de botten en niet tussen de botten. Het waren sappige spareribs zonder de aanwezigheid van veel vet. De spareribs zijn gekruid en je proeft duidelijk de bereiding op de houtskoolgrill. Bijzonder schone botten bleven over. 

Na de normale spareribs was het tijd voor de gerookte spareribs. Deze zijn gepekeld en dus erg zout. De smaak was compleet anders en het deed mij denken aan Thailand. Daar rijdt een Thai op een scooter rond met daarachter een varken op het spit. Als je daar spareribs besteld dan snijdt hij de spareribs zo uit het varken. Zonder rub en zonder marinade krijg je dan een stuk sparerib wat al de hele dag aan het spit hangt. Dit komt in de buurt van de gerookte spareribs bij de Klos, alleen zijn ze hier door het pekelen flink zouter en zijn de botten dikker. Wij vonden ze erg zout en aanzienlijk minder mals. Er blijven geen schone botten over.

Conclusie voor ons: de normale spareribs zijn favoriet, maar de gerookte spareribs moet je wel een keer geproefd hebben.

Wat kan beter?

Alles wat ik hier zeg, heeft te maken met smaak. Als ik een tip mag geven, dan zou ik adviseren de Mixed ribs zelf samen laten stellen door de klant en bij nieuwe klanten adviseren 3x halve rib normaal en 1x halve rib gerookt. Die 2 gerookte ribs met de mate van zoutheid was wel heftig. Verder is het misschien een idee om naast knoflooksaus ook een BBQ-marinade op tafel te serveren zodat indien gewenst de klant een smaak toe kan voegen aan het vlees. Maar dit zijn echt tips die ik geef om de tekst hier te vullen. De kwaliteit is al uitstekend en zoals eerder gezegd, hier eet je geen spareribs, hier ervaar je spareribs. 

Wie de prijs ziet zal zeggen dat het niet goedkoop is, maar ik wil de opmerking hierbij maken dat het grote portie is en je eet wel midden in het centrum van Amsterdam.

Beoordeling

Alles is hier gewoon dik in orde. De bereiding is uitstekend. Ook begrepen van de eigenaar dat ze al 17 jaar hetzelfde vlees serveren voor een constante kwaliteit. Je kan hier ook rustig eten, je wordt niet weggekeken als je klaar bent, je krijgt ook niet spontaan de rekening na de laatste hap zoals wij elders in de hoofdstad ervaren hebben. Na een best lang beraad geven wij de normale spareribs een 9 en de gerookte spareribs een 8, wat een 8,5 gemiddeld oplevert. Café de Klos mag zich officieel leverancier van SpareribFans,nl Topribs noemen!

8,5, chapeau!


Winnaar SpareribFans.nl Topribs award

Op maandag 28 juni 2021 hebben wij Café de Klos officieel laten weten dat ze de SpareribFans.nl Topribs award gewonnen hebben. Wij hebben geprobeerd contact op te nemen met Café de Klos via het op internet en op de rekening gevonden telefoonnummer. Hierop krijgen wij direct een antwoordapparaat. Verder hebben wij een brief meegestuurd met de poster en stickers. Het is tot op heden niet gelukt direct in contact te komen met Café de Klos.
Wat vind jij van deze beoordeling?

Rating: 5 sterren
4 stemmen

Wat vind jij van Café de Klos?

Bekijk resultaten

Reacties

Tommie
2 jaar geleden

Kom hier al 20 jaar en het blijft niks minder dan geweldig! Ook de lamsschouder en prime rib zijn must tries. Toen ik hier voor het eerst kwam waren de ribs 15 euro! Haha... Gouden plek.

Jamie
3 jaar geleden

Wat een leuke ervaring was dit en ik kom zeker een keertje terug.

Reactie plaatsen

Huisregels

Ga respectvol om met ondernemers. Om verschillende redenen kunnen de spareribs een keer tegenvallen, of kan een personeelslid zijn of haar dag niet hebben. Onnodig kwetsende of irrelevante opmerkingen worden door ons verwijderd.

Naam wordt geplaatst bij uw reactie, e-mailadres niet.